A teljes magyar orvostársadalmat támadták meg – reakciók a MOK-törvényre

2023. február 28. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány a teljes magyar orvostársadalmat támadta meg, amikor – rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit – írja közleményében a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ).

A közleményben arra reagálnak, hogy a parlament sürgősségi eljárásban elfogadott egy indítványt, ami jelentősen csorbítja a Magyar Orvosi Kamara befolyását – többek között a kötelező tagság megszüntetésével. A MOSZ nem látja, hogy a jogkörök megnyirbálása hogyan javítana az egészségügyön, az ellátás hozzáférhetőségén vagy minőségén, vagy az orvosok szakmai szabadságán. Szerintük a döntés nem szolgálja a társadalom érdekeit. Úgy látják, hogy a nézeteltéréseket párbeszéd útján lehet feloldani.

„Az egészségügy jelenlegi elkeserítő állapotában hatalmas szükség van a párbeszédre a szakma és a szakpolitika között, ennek a megszakadása súlyos társadalmi következményekkel járhat”

– írják. Attól is tartanak, hogy mivel a döntést semmiféle társadalmi egyeztetés nem előzte meg, az ronthatja az ország tárgyalási pozícióját az EU-s források lehívásával kapcsolatban, ami tovább nehezíti a „halaszthatatlan szakdolgozói béremeléseket”. Arra kérnek minden orvost, hogy maradjanak kamarai tagok (ezt a szándékukat külön jelezniük kell).

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) is „megütközéssel értesült” a döntésről. A Telexnek elküldött közleményükben azt írják, hogy úgy gondolják, hogy a munkavállalókat és rajtuk keresztül a betegek érdekeit képviselő szervezetek tevékenységének korlátozása nem segíti az egészségügyi ellátást nehezítő problémák megoldását.

Rámutatnak, hogy az egészségügyi szakemberek hiánya miatt továbbra is sokat kell várni vizsgálatokra, diagnózisokra, így sok életévet veszítünk el. A megoldás szerintük a kormányzat felelőssége, de szükség van az egészségügyi dolgozók érdekképviseleteitől érkező javaslatokra és velük való egyeztetésekre.

„Számos kormányzati kezdeményezést támogattak és támogatnak az érdekképviseletek, de ha valamelyiket nem, vagy valamilyen döntést hiányolnak, azt a mögöttük álló tagság jelzései miatt teszik. Ha nézeteltérés támad az eltérő érdekek vagy nézetek miatt, azt a párbeszéd útján kívánatos oldani”

– áll a közleményben. A FESZ sem támogatja a kamara jogfosztását, és a szervezet is aggódik a források elérése miatt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!