Túl sok lett volna a 30 forint – visszalépett a váci tankerület a pedagógusok költségtérítésének emelésétől

2023. február 27. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

A váci tankerülethez tartozó visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola egyik oktatója, Babinszki Márta autóval jár dolgozni Surányból, mivel tömegközlekedéssel nem tudna: a legkorábban induló buszról is 8-kor szállna le, hazafelé pedig több napon is csak a munkaideje után 4 órával érne haza. Az autós munkába járás költségtérítése hosszabb ideje 15 forint kilométerenként, ami még a 480 forintos ársapka idején is „nevetségesen alacsony összegnek számított, körülbelül a munkába járásom egyharmadát fedezte” – idézi Babinszkit a 444.hu.

Az ársapka után a költségei (és így a veszteségei) tovább nőttek, de úgy tűnt, hogy a helyzet javul kissé: a 15 forintos kilométerenkénti tarifát 30 forintra emelte a tankerület januártól. Erről már aláírt, pecsétes papír is volt, amin a pedagógus leadta a januári, a munkába járásának összes költségét még így sem fedező költségtérítés-elszámolást. „Alá is íratták velünk a januárra vonatkozó elszámolást, amin már az új, 30 forintos összeg szerepelt, aláírta, lepecsételte az igazgató is” – meséli Babinszki Márta a lapnak.

Ám pár nappal később az igazgató közölte az iskola tanáraival, hogy a tankerület mégsem emelt, és januárra új elszámolást kell aláírniuk, továbbra is a 15 forintos kilométerenkénti összegről, az előző, 30 forintosat pedig kikukázták. Babinszki megreklamálta ezt a döntést a tankerületnél, amely végül közölte vele: 15 helyett 18 forintos – tehát a kötelező minimum – költségtérítést fizetnek. Gyors fejszámolás: ez 100 kilométerre 1800 forintot jelent, ami a nagyjából 600 forintos benzinárral számolva 3 liter benzin megtankolására elég (dízelből még egy kicsit kevesebbre) – amiből legfeljebb folyamatosan lejtőn, álló motorral haladva lehetne ennyi utat megtenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!