Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben

2023. február 27. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

A gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, írja az MTI.

Kozma Ákos szerint az elmúlt hetekben „korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg” a társadalmat. Ezzel az alapvető jogok biztosa vélhetően arra az esetre célzott, hogy egy 39 éves budapesti pedagógiai asszisztens a TikTokon beszélt egy 15 éves diákkal fenntartott szexuális kapcsolatáról, ezután a pedagógust február 13-án elbocsátották.

„Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek”

– írta Kozma Ákos.

 Kozma Ákos az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 5-én – Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Kozma Ákos az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 5-én – Fotó: Kovács Tamás / MTVA

Az alapvető jogok biztosáról szóló törvény szerint az ombudsman figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére. Az MTI azt írja, hogy az érintett szülők, gyermekek és pedagógusok a gyermekek jogainak sérelme, vagy annak veszélye esetén kérhetik eljárását elektronikus formában, személyesen vagy telefonon is.

Azt már lehetett sejteni, hogy a kirobbant ügynek még lesz folytatása, hiszen múlt héten Orbán Viktor is elmondta véleményét a történtekről közösségi oldalán. Azt írta,

hogy az óbudai iskolában történtek szülőként megrázták és felháborították.

Éppen ezért pénteken oktatási kérdésekről, elsősorban a gyerekek genderideológiával szembeni védelméről egyeztetett több órán keresztül Pintér Sándor belügyminiszterrel és a kormány több tagjával, illetve államtitkárával. A szombati kormányinfón az is elhangzott, hogy a gyermekvédelmi szabályokat azért kell áttekinteni, mert 2017 óta folyamatosan emelkedik a gyermekpornográfia bűncselekmény elkövetőinek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!