Ukrán szószóló a parlamentben: Magyarországra is beférkőzött az orosz propaganda

2023. február 27. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló hálás a magyar kormánynak, hogy megteremtették a lehetőséget az ukrán nyelvű iskolák indításának, és már több mint egy éve befogadják a háború elől menekülőket.

„368 napja, hogy Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen”

– fogalmazott a szószóló. Lakóházakat bombáznak, ártatlanokat gyilkolnak, energetikai rendszereket támadnak az oroszok.

Arról beszélt, hogy Ukrajnának nemzetközi támogatásra van szüksége, hogy távol tudja tartani „a magából kikelt, megvadult orosz agresszort”. Az ukránok sötétben, fagyban is hisznek Ukrajna szabadságában, területi integritásában, a Jóistenben, és kitartanak, „pedig Dávid és Góliát harca ez.”

Grexa Liliána megjegyezte, hogy az orosz propaganda Magyarországra is beférkőzött, de örül annak, hogy a többség nem ül fel nekik. Mindenkinek köszönetet mondott, aki szolidaritást vállal az ukrán néppel.

Magyar Levente külügyi államtitkár azt mondta az ukrán nemzetiségi szószólónak, hogy a magyar kormány álláspontja mindig is világos volt: nem ismerik el a megszállt területeken tartott népszavazások eredményeit, elismerik Ukrajna szuverenitását, és Ukrajna hősies kitartását. Szerinte magyarok tucatjai halnak meg és harcolnak a háborúban, ez is azt mondatja a magyar kormányal, hogy „előfeltételek nélküli béketárgyalás” indítása kell, és béke. Elismételte, hogy Magyarország fegyvert nem szállít, de más rendelkezésre álló eszközzel segíti Ukrajnát, így például dízellel, vagy azzal, hogy ömlik Magyarországról a kőolaj Ukrajnába.

Pénzt ad a kormány az újjáépítésekre is szerinte, például Bucsában közintézmények építéséhez, mint kórház, posta, de Beregszászon anyaotthont, Kárpátalján menekültszállásokat. Ha bárki azt az érzetet akarná kelteni a magyarokban, hogy nem tesznek eleget, azoknak azt üzeni, Magyarország a béke mellett tevékenykedik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!