Utcát neveztek el Törőcsik Mariról Velemben

2023. február 26. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Tavasszal felavathatják Velemben a Törőcsik Mari utcát, írja a Nyugat.hu. A település az ország nyugati határánál, Kőszeg mellett van, Törőcsiknek a '70-es évek óta volt ott háza, élete utolsó éveiben az ideje nagy részét ott töltötte.

Áprilisban lesz két éve, hogy a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Törőcsik Mari elhunyt. Tavaly novemberben szavazta meg a velemi képviselő-testület, hogy róla nevezzék el a falu egyik új építésű házakból álló utcáját, amit halálának második évfordulóján szeretnének felavatni. Hivatalosan egyébként már az ő nevét viseli az utca, a táblákat már készítik.

Törőcsik Mari velemi otthonában 2019. március 3-án. Mellette a hazai és nemzetközi díjai láthatók – Fotó: Keleti Éva / MTVA / MTI
Törőcsik Mari velemi otthonában 2019. március 3-án. Mellette a hazai és nemzetközi díjai láthatók – Fotó: Keleti Éva / MTVA / MTI

Törőcsik Mari házából emlékházat szeretne kialakítani az önkormányzat, de ez nem biztos, hogy így is lesz, mert a lánya, Teréz, időt kért, még nem tudja, mit szeretne kezdeni az épülettel.

A művész szülőfalujában, a Heves megyei Pélyen 1,8 milliárdból alakítanak ki emlékházat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!