Komló és sok víz: ez nem egy sörrecept, hanem az időjárás

2023. február 26. – 09:21

Komló és sok víz: ez nem egy sörrecept, hanem az időjárás
Visszatért a hó a Dunántúlra. Fotó: OMSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Hidegfrontot és sok csapadékot hozott a szombat. Döntően esőt, de volt, ahol havazást.

A szombati hidegfront megágyazott a mediterrán ciklon csapadékzónájának: mutatóba érkezett egy kis hó is – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat FB-bejegyzése.

A tavaszias februárt megszakította egy hidegfront, és az északnyugat felől erőteljesen beáramló hidegebb légtömeg kiszorította az eddig hazánkat kitöltő enyhe levegőt.

Csapadék inkább országunk déli, délnyugati tájain fordult elő, ahol kiadós eső esett. Majd miután egyre északiasabbra fordult az áramlás és jobban lehűlt a levegő, elkezdődött a halmazállapot-váltás. Havazás elsősorban a Dél-Dunántúlon alakult ki, Pécsett reggel már 5-6 cm olvadozó tapadó hórétegről érkezett jelentés.

Az Időkép szerint a Dunántúl déli felén egész éjjel havazott, Komló környékén 12 centi hó gyűlt össze. A sok illusztrációval ellátott anyagból kiderül, visszatért a tél február utolsó hétvégéjén, egy tőlünk délre kialakult mediterrán ciklon csapadékzónája az ország déli részén éjjel egyre többfelé okozott havas esőt, havazást, miközben a hőmérséklet is egyre többfelé 0 fok köré csökkent.

Hétfőig elsősorban délen, illetve éjjeltől a Tiszántúlon számíthatunk havazásra, a Mecsekben 10-15 centiméter hó is összegyűlhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!