Hvg.hu: Feltörték az orosz kémbankként is emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank rendszerét

2023. február 22. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Február 17-én kibertámadás érte a Nemzetközi Beruházási Bankot, a hekkerek belső levelezésekhez, dokumentációkhoz, érzékeny információkhoz is hozzájutottak – írja a Hvg.hu. A gyakran „orosz kémbankként” is emlegetett szervezet a hírt megerősítette a lapnak, és azt mondta: a magyar bűnüldöző hatóságokkal együttműködve a bank „minden szükséges intézkedést megtesz a bűncselekmény gyors kivizsgálása, a bűnözők azonosítása és bíróság elé állítása érdekében”.

A bank képviselője úgy fogalmazott, hogy a támadás „eredményeképpen egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított emailterjesztést hajtottak végre”, a megszerzett érzékeny információkat pedig már terjeszteni is kezdték a neten.

Vlagyimir Putyin 2012-ben élesztette újra az egykori kommunista blokk egyik intézményét, a KGST-banknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot (International Investment Bank – IIB). Ez a lépés jól illeszkedett Oroszország azon nagypolitikai törekvéseihez, hogy újra kiterjessze nemzetközi befolyását. A bank orosz dominanciáját mutatja, hogy abban az orosz államnak van a legnagyobb részesedése, és a bank vezetője is orosz.

Magyarország 2015-ben csatlakozott az IIB-hez, amelynek fokozatosan a második legnagyobb részvényese lett. 2018 végén pedig az is kiderült, hogy a bank Moszkvából Budapestre teszi át a székhelyét, ennek során pedig számos mentességet kap a magyar kormánytól. Noha mind a bank, mind a magyar kormány azt állítja, egy nemzetközi intézményről van szó, Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatóján azt mondta: az orosz elnököt kérte meg, hogy az IIB központja Budapestre jöhessen.

Bulgária pont február 17-én jelentette be, hogy kilép az IIB-ből, Magyarország ugyanakkor maradt, ahogy az IIB székhelye továbbra is Budapesten van. Bulgária kilépésével Magyarország az IIB egyetlen európai uniós részvényese maradt. A banktól eddig a legnagyobb, százmillió eurós hitelt az állami tulajdonban lévő MVM vette fel a magyar energiaellátási hálózat korszerűsítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!