Tenni kell az Orbán-rendszer bukásáért – Dobrev Klára Pécsen fedte fel, milyen reményt kínál

2023. február 21. – 21:23

Tenni kell az Orbán-rendszer bukásáért – Dobrev Klára Pécsen fedte fel, milyen reményt kínál
Dobrev Klára – Fotó: Ruprech Judit / MTI
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A teljes Dunántúlról érkeztek buszok Pécsre, több mint ezer ember vett részt a Demokratikus Koalíció rendezvényén kedden délután. Rengeteg Orbán-kritika, aktivistáknak és szimpatizánsoknak célzott üzenetek és az árnyékkormány álltak a párt nagygyűlésének középpontjában. De elsősorban Dobrev Klára.

Hónapok óta először állt nagyszabású pártrendezvény középpontjában Dobrev Klára, de a Demokratikus Koalíció több hasonló megmozdulást tervez tavasszal. A pécsi Expo Center melletti parkolóban sorakozó buszok rögtön érzékeltették, hogy ez nem csupán egy hakni, hanem erődemonstráció is. Dunaújvárostól Nagykanizsáig gyakorlatilag a teljes Dunántúlról jöttek Pécsre buszokkal az aktivisták és szimpatizánsok. De voltak kevésbé elkötelezett érdeklődők is: legalábbis erre utalt, hogy akadt, aki inkább nem kért a bejáratnál osztott dobreves zászlócskákból. „Nem vagyok olyan” – szólt az elutasítás, de az elkötelezett dékás aktivistát onnan is fel lehet ismerni, hogy nem hagyja szó nélkül az ilyesmit. Az ügybe bele kell állni, ezt később a délután főszereplője is hangsúlyozta.

És itt kell nyomatékosítani azt is, hogy kedd délután sikerült összehozni egy 1200-1400 fős rendezvényt, ami vidéken nagy szó. Ráadásul olyat, ami egy jobb parlamenti választási kampány rendezvényét idézte meg, úgy, hogy tudtommal mostanában nem készül szavazni az ország. De reklámozni kívánt politikai termék van, egyértelműen az árnyékkormány az, középpontban az árnyékminiszterelnökkel.

Az európai és a magyar himnusszal keretezett rendezvény hangulatának először Dávid Ferenc, országgyűlési képviselő, közgazdász alapozott meg. „Én a diagnózist adom az elmúlt 12 évről, az utánam következők pedig a megoldást” – fűzte rövid mondandójába a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára.

Ezután Kaltenbach Jenő, egykori ombudsman lépett színpadra, aki nem fukarkodott a jogállamiságról, illetve annak hiányáról szóló erős mondatokkal és az Orbán-kritikával.

„Megbicsaklott a magyarországi demokrácia és felbukkant egy maffiaálmokat dédelgető társaság”

– értékelte a helyzet. Szerinte kár hibrid-rezsimezni, mert diktatúra van, csak az eszközök még nem olyanok, mint a klasszikus autokráciákban, mert nincs rájuk szükség. A beszéd végkicsengése pedig ebből a szempontból egyáltalán nem volt optimista, mert Kaltenbach Jenő szerint komolyan fennáll a nyílt diktatúra esélye.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere, mellette Zag Gábor alpolgármester – Fotó: Ruprech Judit / MTI
Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere, mellette Zag Gábor alpolgármester – Fotó: Ruprech Judit / MTI

Ezután már a program főszereplője, Dobrev Klára vette birtokba a színpadot, aki korábbi Facebook-bejegyzése szerint már pénteken biztosan készült erre a beszédre. Ennél azonban biztosan jóval több munkát fektetett a stáb az árnyékminiszter fellépésébe, amit nem csak rengeteg, az aktivistáknak könnyen memorizálható, erős kijelentéssel szórtak tele, de valódi tartalommal is. Előbbi kategóriába sorolhatóak az olyan szóvirágok, mint a „nemzeti giccsbe öltözött hamis prófétaság” vagy a „vaskalapos, 19. században ragadt, naftalinszagú elit”. Nem nehéz kitalálni, hogy itt kikre gondolhatott Dobrev. Az Orbán-rendszer kritizálása során végigvette az elmúlt hónapok, évek legsúlyosabb témáit: oktatástól, béreken át az egészségügyig. Persze a jogállamiságot, a korrupciót és Magyarország európai elszigetelődését sem hagyta szó nélkül.

Orbánra utalva ezt mondta: „magányosan bóklászva Európa folyosóin, nézelődve, hogy éppen ki áll szóba vele, na, így nem lehet magyar érdekeket érvényesíteni.”

A több mint egyórás beszédet vendégfellépők tagolták: három DK-szimpatizáns vázolhatta Dobrev Klára kérdéseire felelve, hogy milyen problémákat lát az életében. Megélhetés, jogbiztonság, elvándorlás. Természetesen Dobrevnek ezekre volt válasza is, de leginkább kritikája. A rendszer szerinte a legfőbb probléma: bármely középszerű kormány jobb válaszokat adott volna az elmúlt évek kihívásaira, mint amiket Orbánék. A megoldást, a reményt pedig az adhatja az embereknek, ha tudják, hogy van alternatíva.

Fotó: Ruprech Judit / MTI
Fotó: Ruprech Judit / MTI

Ez az alternatíva pedig az árnyékkormány, ami készenlétben várja, hogy az Orbán-rendszer megbukjon. Dobrev Klára arra biztatta a hallgatóságot, hogy ennek mindenki adjon hangot minden problémás élethelyzetben. Úgy látja, hogy fel kell készülni a bukásra és mindent el kell követni, hogy ez a bukás minél előbb bekövetkezzen.

Helyi zavarok

A rendezvényen rövid ideig részt vett Péterffy Attila, Pécs független polgármestere és több városházi képviselő is, őket Dobrev külön köszöntötte. A városházi ellenzék, azaz a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselői nehezményezték is a helyi politikusok megjelenését, ugyanis ennek érdekében az éppen zajló városi közgyűlést is megszakították. A kritikát a 2024-ben újrázni szándékozó polgármester azzal ütötte el, hogy éppen a kormány átláthatatlan politikája és döntései miatt találkozott Dobrevvel, és segítségét kérte.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!