Kufli-játszótér is lesz a Hild téren, amit 1,3 milliárd forintért újít fel az V. kerületi önkormányzat

2023. február 21. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Exkluzív” Kufli-mese tematikájú játszótér is épül az V. kerületi Hild téren, amelynek felújítására összesen több mint 1,3 milliárd forintot költ a kerületi önkormányzat – írja az RTL. A tervek szerint kicserélik a talajt, növelik a zöldterületek nagyságát, építenek egy pelenkázót és egy vécét is. A munkákat több kerületi projekthez hasonlóan a Penta Kft. végezheti el.

A Hild tér kezelését 2021 őszén vette át az V. kerületi önkormányzat a fővárostól. A hivatalos indoklás szerint azért kell felújítani a teret, mert a terület korábbi kezelője teljesen elhanyagolta azt. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere a Magyar Nemzet cikke szerint a Fővárosi Közgyűlésben arról beszélt, hogy a játszótéren

„a belvárosi édesanyák tapasztalatai szerint emberi és állati ürülék, balesetveszélyes járólapok, üvegszilánkok is találhatók”, a drótok kilógnak a kerítésből, és nem működik jól az ivókút sem.

Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője szerint ebben elsősorban a Tarlós István vezette fővárost terheli a felelősség, Karácsony Gergely ugyanis csak 2019 őszén lett főpolgármester, és két év múlva már az V. kerületé lett a tér. „Még a ciklus elején javasoltam, hogy a téren építsünk egy vécét és egy pelenkázót, de emiatt nem kellett volna ekkora összegért az egész teret átépíteni” – mondta Kovács, aki szerinte alapvetően használható állapotban volt ez a terület, csak néhol lett volna indokolt a ráncfelvarrás.

Az önkormányzat azt ígéri, a játszótér teljesen egyedülálló lesz, a játékokat ugyanis Dániel András mesehősei, a Kuflik alapján alakítják majd ki. „Egy teljesen egyedi – külön, az író bevonásával ide tervezett – játszóelemekkel hozunk létre egy befogadó (megváltozott képességű gyerekek igényeinek is megfelelő) játszóteret, amely minden ide látogatót ki tud szolgálni, valamint a környékbeli intézményekből is képes fogadni a gyerekeket” – írták az RTL-nek. Ennek költsége az építés csaknem negyedét teszi ki, 276 millió forintot.

A Telex megkeresésére azt írták, 2022 szeptemberében megkezdték a Hild tér felújítását, amelyet várhatóan idén ősszel fognak átadni. A tér üzemeltetését anyagi forrás biztosítása nélkül vette át az önkormányzat a Fővárostól. „Az ezt megelőző évek üzemeltetési hiányosságai miatt addigra olyan mértékben elhanyagolt állapotba került a tér és azon belül a játszótér, hogy annak teljes körű felújítása elkerülhetetlenné vált. A beruházást Belváros Önkormányzata önként vállalt feladatként, saját anyagi forrásából, a Főváros Önkormányzata helyett valósítja meg” – írták a Telexnek.

„Annak megítélése, miszerint a bekerülési költség a tér (vagy annak bármely eleme) megújítása tekintetében sok-e vagy kevés, komoly szakértelmet kíván és számtalan körülmény átfogó ismeretét is igényli. Ilyen szaktudással rendelkeznek pl. a bíróságok mellett működő igazságügyi árszakértők. A szükséges szakmai megalapozottság nélkül e tekintetben állást foglaló vagy sugalmazó megnyilvánulás a közvélemény szándékos félretájékoztatása” – reagáltak az ellenzéki képviselő kritikájára. Különösen sajnálatosnak tartják, hogy „a baloldali képviselő éppen az V. kerületi lakosságon szeretne spórolni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!