Peking nagyra értékeli, hogy a magyar kormány Kína-barát politikát folytat

2023. február 20. – 13:07

Peking nagyra értékeli, hogy a magyar kormány Kína-barát politikát folytat
Vang Ji államtanácsos, külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját és Szijjártó Péter külügyminiszter 2023. február 20-án- Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Átfogó, stratégiai együttműködés jött létre Magyarország és Kína között az utóbbi években, amelyből a magyar gazdaság rendkívül sokat profitált – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután a kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel folytatott tárgyalást Budapesten.

A rövid ideig a Facebookon is közvetített találkozón Szijjártó Péter bemutatta Vang Jinek az irodájában kiállított, korábban Vangtól kapott szobrot, majd a beszélgetésben kitért arra, hogy már tizenötödik alkalommal találkoznak.

„Amikor az elmúlt években válságokkal szembesültünk, akkor Magyarország mindig erősebben jött ki ezekből, mint ahogyan belekerült, de ebben abszolút nélkülözhetetlen szerepe volt a magyar–kínai együttműködésnek” – szögezte le. Példaként a koronavírus-járványt említette azzal, hogy amikor Európa egésze oltásokra várt, akkor Magyarország Kínából tudott vásárolni orvosi eszközöket és vakcinákat.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a jelenlegi gazdasági krízis idején „Magyarország minden nehézség ellenére is növekedési pályán tudta tartani a bruttó hazai termékét (GDP)”. Mint mondta, ez amiatt is sikerülhet, hogy Magyarország éllovas szerepet tölt be az európai gazdaság átalakulása szempontjából vezető iparágban, az átalakulóban lévő autóiparban. „Ez nagymértékben köszönhető annak, hogy a kínai vállalatok egyre nagyobb mértékben ruháznak be Magyarországon, és a magyar gazdaság valaha volt legnagyobb beruházását is tavaly, a világgazdaság fekete évében jelenthettük be, ami egy kínai beruházás, ezért is jár a köszönet” – jelentette ki.

Vang Ji kiemelte, hogy bár Kína és Magyarország messze van egymástól földrajzilag, a kapcsolat nagyon jól fejlődik. Hozzátette, kölcsönös tisztelet és bizalom van a felek között, kölcsönösen támogatják egymást a nehézségek megoldásában, és rendkívül jó a vezetők kapcsolata is, ami nagyban hozzájárul a kötelékek erősítéséhez. Az MTI azt írja, hogy Vang Li szerint Peking nagyra értékeli, hogy a magyar kormány „Kína-barát politikát” folytat, bizonyos ügyekben támogatást nyújtva a nemzetközi fórumokon. Aláhúzta, hogy Kína is kész segítséget nyújtani Magyarország szuverenitásának, biztonságának és fejlődésének érdekében. Szijjártó emellett azt is megerősítette, hogy

„Magyarország és Kína is a béke pártján áll Ukrajnában, és a két ország kész együttműködni a világ többi békeszerető államával a konfliktus diplomáciai rendezése érdekében”.

Vang Ji magyarországi látogatásáról a kínai külügy is adott ki közleményt. Ebben a külügyminiszter és Orbán Viktor találkozásáról számolnak be, amely során Vang Ji köszönetet mondott a miniszterelnöknek, amiért Magyarország ilyen erős támogatást biztosít a kínai–EU-kapcsolatok fenntartásában, elősegítésében. Orbán Viktor arra kérte a külügyminisztert, hogy tolmácsolja üdvözletét a kínai vezetőknek, és gratuláljon Hszi Csin-ping elnök főtitkári újraválasztásához. A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarország rendíthetetlenül baráti politikát folytat Kínával, és nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával való együttműködésnek a különböző területeken.

A kínai külügyminiszter Magyarországról Moszkvába utazik, miközben Joe Biden amerikai elnök eközben váratlanul Kijevben van. Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt Moszkvában jelentette be a stratégiai partnerséget, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, és amelyről azt mondták, hogy együttműködésükben nem lesznek „tiltott területek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!