Novák Katalin feltűnően aktív külügyi tevékenységet folytat

2023. február 20. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnöki tevékenységének nagyon hangsúlyos eleme lett a nemzetközi diplomácia, állapította meg a Szabad Európa.

Novák a tavaly májusi beiktatása óta eltelt kilenc hónapban 25 ország 39 városát kereste fel, 57 diplomáciai eseményen és 41 kétoldalú találkozón vett részt. Ez az aktivitás elődjéhez, Áder Jánoshoz képest szembetűnő, aki egyik elnöki ciklusa elején sem forszírozta ennyire a nemzetközi utakat, első öt évében csak nyolcszor utazott külföldre hasonló időtávon, mint Novák, a másodikban tizenegyszer.

A Szabad Európa szerint Novákra kármentő szerep is jutott, nem véletlenül ítélte el a putyini agressziót beiktatási beszédében, és hárult rá az a feladat, hogy a kormány oroszbarát gesztusai miatt valamelyest rendezze a magyar–lengyel kapcsolatokat. Sem Orbán Viktor miniszterelnöknek, sem Szijjártó Péter külügyminiszternek nem volt akkor esélye, hogy lengyel partnerével találkozzon. Talán még ennél is fontosabb volt, hogy Novák az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt Kijevben látogatta meg. Hasonló gesztusra Orbántól nem lehetett számítani.

Úgy tűnik, hogy kialakult egy jó zsaru, rossz zsaru felállás is. Míg Szijjártó kritizál, addig Novák általában a magyar diplomácia szelídebb arcát mutatja. Nagy Attila Tibor elemző szerint azért így sincs önálló külpolitikai irányvonala.

„Első ránézésre Novák határozottan elítélte a putyini agressziót, ellátogatott Kijevbe is. Második ránézésre viszont már azt látjuk, hogy Kijevben nem bilaterális tárgyalásokon vett részt Zelenszkij ukrán kormányfővel, és nyilvánosan legalábbis eddig nem követelte, hogy Magyarország is csatlakozzon az energiaszankciókhoz, vagyis hogy Magyarország ne kérjen mentességet. Novák nem állt ki amellett sem, hogy Magyarország Ukrajnának fegyvereket szállítson – itt is igazodik a hivatalos kormányvonalhoz, még ha eufemisztikusan is képviseli” – mondta Nagy Attila Tibor.

Korábban a Népszava írt arról, hogy Novák szerepe az lehet, hogy megtartsa Magyarország nyugati szövetségeseit, és nem véletlenül nem jelenik meg az útjaiban a keleti nyitás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!