Tízszeresére drágult a működtetése, bezár a szatymazi rehabközpont, ahová csak önkéntesen lehetett bevonulni

2023. február 18. – 20:14

Tízszeresére drágult a működtetése, bezár a szatymazi rehabközpont, ahová csak önkéntesen lehetett bevonulni
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Júliustól nem folytatja a fiatalkorú kábítószerfüggők kezelését az országos szinten is egyedülálló Dr. Farkasinszky Teréz Ifjúsági Drogcentrum Rehabilitációs Centruma, ahová csak akkor lehet bekerülni, ha van motiváció a leszokásra. A szatymazi intézmény helyén községi idősotthon nyílik majd, amihez a település visszakérte az épületet, de a rezsiköltségek is közrejátszottak a drogcentrum bezárásában.

Az ötezer lakosú Szatymaz az első megálló a Szeged és a főváros közötti InterCity-járaton, előbbitől 15 kilométerre fekszik, közel a híres fehér-tavi halgazdasághoz. A római katolikus templommal szemben lévő, platánfák alatt álló épületben korábban iskola működött. A bezárása után az önkormányzat felajánlotta a Szegedi Kistérség Többcélú Társulásnak (SZKTT) az épületet egy akkor kiírt, hazai és uniós forrásokból finanszírozott pályázathoz. Ennek eredményeképp nyílt meg 2015-ben a felújított és kibővített épületben a rehabközpont, mint

az ország első olyan jellegű intézménye, amely fiatalok addikciós kezelésével foglalkozik, legyen szó kábítószer-, alkohol- vagy játékfüggőségről.

Néhány éve a régi Index is írt a helyről, mert bár a magyarországi kábítószerfüggők száma szerencsére nem aggasztóan magas, egyre több kis- és fiatalkorúról derül ki, hogy addikciós zavarokkal küzd. Az ilyen helyzetben lévők gyakran érzik úgy, nincs számukra segítség, erre a problémakörre próbált megoldást kínálni a szatymazi drogcentrum addiktológiai részlege. Itt az ellátásra önként jelentkező fiatalok – és felnőttek – tornateremmel, napi rendszeres oktatással és empatikus dolgozókkal üzemeltetett, biztonságos környezetben kaptak esélyt az újrakezdésre.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A helyet üzemeltető társulást Szeged és a kistérség 12 településének önkormányzata alapította meg 2004-ben. Olyan közfeladatot ellátó intézmények tartoznak hozzá, mint Szatymazon a Barackvirág óvoda, a többek között idősek nappali ellátásával és étkeztetéssel foglalkozó a szociális szolgáltatóközpont, vagy a szociális alapszolgáltatásokat és gyermekjóléti és egészségügyi alapellátást is nyújtó Egyesített Szociális Intézmény.

„A 2010-es évek második felében felmerült az a lehetőség, hogy egy olyan jellegű szolgáltatással is bővülhetne a társulás intézményrendszere, ahol a fiatalok addikciókkal kapcsolatos kezelését lehetne folytatni. Akkor az országban még egyetlen ilyen intézmény sem működött” – mesélte a Szegedernek Csúcs Áron, a rehabilitációs centrumot működtető SZKTT igazgatója. Az ellátott fiatalok szigorú beosztás szerint élik a mindennapjaikat, a szabályok nagy részét az intézmény dolgozóival állították össze, felelősségnövelő célzattal.

Nem kötelező feladat

A drogcentrum épületében működő rehabilitációs szolgáltatást az SZKTT üzemelteti, az épület viszont Szatymaz község tulajdona. Erről született egy megállapodás, miszerint Szeged 2020-ig ingyen használhatja az épületet, de

Szatymaz bármikor visszakérheti azt.

A szatymazi épületre azért volt szükség, mert Szegeden nem találtak a célnak megfelelő, üres ingatlant. Csúcs szerint „azt mindenképpen fontos tudni, hogy mindkét pályázat, a magyar és az EU-s is – amelyet a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumban nyújtottunk be – 2020–21-ben már lejárt, lezárult”.

Bár a létesítmény használatáról szóló megállapodás is lejárt 2020-ban, a község továbbra is engedélyezte, hogy a megyeszékhely ingyenesen használja a Kossuth Lajos utcai épületet. 2021-ben a község önkormányzata már vissza szerette volna kérni az ingatlant, ennek a pontos határidejét azonban nem jelölték ki.

Dr. Csúcs Áron – Fotó: Bálint András / Szegeder
Dr. Csúcs Áron – Fotó: Bálint András / Szegeder

Az épület mostani sorsát túlnyomórészt a költségvetési nehézségek döntötték el, ugyanis a drogcentrum rehabilitációs centrumának

éves üzemeltetése az elmúlt évekhez képest nagyjából a tízszeresébe kerülne,

így az önkormányzat és az SZKTT úgy döntött, hogy lemond a további működtetéséről.

„A költségvetési törvényben az egyes szociális feladatok nevesítve szerepelnek. Ez a drogrehabilitációs centrum, mint szociális feladat, nem szerepel a kötelezően ellátandó feladatok között, erre minden évben pályázni kell” – árulta el az igazgató. Bár az állami támogatás jelentős és fontos, a pályázat elbírálási ideje miatt tíz hónapot önerőből kellett finanszíroznia a városnak, és a kormányzati pénzek sem fedeznek minden költséget.

Ilyen körülmények között nem lehet

Az intézmény fenntartását az is nehezítette, hogy az állam az ellátottak száma alapján folyósítja a támogatást, hiába működik az intézetben teljes szakmai gárda, ha kevés az ellátott. Ez év elején a drogcentrumban öt fiatalkorú és nyolc felnőtt beteget kezeltek, miközben a maximális férőhely összesen harminc fő.

A centrumban kezeltek július 31-ig kaphatnak még ellátást az úgynevezett „gondozási idő” keretein belül, mivel addig kell megszüntetni az intézményi működést a január 25-én megszületett döntés értelmében.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Azokat a betegeket, akiknek a hely megszűnéséig nem fejeződik be a gondozása, rehabilitációja, az országban működő valamelyik másik ilyen jellegű intézet veszi majd át. „Ha nem lenne ez a rezsiválság, lehet, hogy egy év múlva ugyanerről beszélgethetnénk” – mondta az igazgató. Szerinte a Szeged–Szatymaz-megállapodás lejárta miatt előbb-utóbb úgyis be kellene zárni a drogcentrumot, vagy legalábbis nem működhetne tovább abban az épületben, ahol most, Szegeden pedig nincs rendelkezésre álló hely az esetleges átköltözéshez.

Idősotthon nyílik a helyén

A későbbiekben a dolgozókat igyekeznek majd a végzettségük és az eddigi munkakörük szerint áthelyezni a társulás többi intézményében betöltetlen helyekre. Ez azonban nem alkalmazható minden egyes dolgozóra, így akiknek nem sikerül helyet találni, azoknak új munka után kell nézniük. A szatymazi épület teljes mértékben a község kezébe kerül majd, a tervek szerint időskorúak otthonává fogják átalakítani a későbbiekben.

Az, hogy júliustól megszűnik ez a Magyarországon úttörőnek számító szociális szolgáltatás, komoly hátrányt jelent a hazai addikcióellenes erőfeszítéseknek, és elsősorban nem a statisztikai adatok miatt, hanem erkölcsi-szociális értelemben. Számos kábítószerfüggő magyar fiatal veszíti el a lehetőséget arra, hogy változtasson az életén és merjen segítséget kérni, júliustól eggyel kevesebb segítő kéz után lehet majd nyúlni.

Hogy kedvezőbb gazdasági körülmények között elképzelhetőnek tartják-e egy hasonló intézmény újbóli megnyitását, Csúcs azt mondta, a kulcskérdés a megfelelő és szabadon használható épületnek a hiánya, amire nehéz megoldást találni. Mindemellett szigorú egészségügyi előírásoknak kell megfelelni egy ilyen szociális és egészségügyi intézmény kialakításánál, de nem tartja kizártnak, hogy ez a lehetőség a jövőben elő fog kerülni.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!