Szijjártó őszinte embernek tartja magát, ha az oroszokkal akar tárgyalni, akkor elmegy Moszkvába

2023. február 17. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal” – válaszolta az ATV-nek Szijjártó Péter külügyminiszter arra kérdésre, hogy Minszkben tárgyalt-e orosz politikusokkal, állami vezetőkkel. A miniszter szerint ő egy őszinte ember, ha az oroszokkal akar tárgyalni, akkor elmegy Moszkvába, és beszámol arról. Szintén az ATV kérdésére árulta el, hogy Minszkben a gazdasági miniszterrel és a külügyminiszterrel tárgyalt „különböző formátumokban”.

Szijjártó Péter hétfőn utazott az Oroszországgal szoros viszonyt ápoló Belarusz fővárosába, Minszkbe, ahol belarusz kollégája, Szjarhej Alejnyik fogadta. Közös sajtótájékoztatójukon azt mondta: tudja, hogy a minszki látogatása miatt sokan fogják támadni. „Nyugati politikustársaim, a nemzetközi liberális média majd mind el fogja mondani, hogy milyen rossz, hogy én ma itt voltam és tárgyaltam a belarusz kollegámmal. Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani”.

Szijjártó szerint a belarusz külügyminiszterrel folytatott tárgyaláson is elmondta, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Alejnyiket is arra kérte, hogy „Belarusz is tegyen meg mindent a béke érdekében, és tegyen meg mindent a háború elhúzódása és eszkalációja ellen”.

Az országot 29 éve irányító Alekszandr Lukasenko a napokban arról beszélt, hogy csak akkor csatlakozna Ukrajna elleni háborúhoz, ha országát megtámadná az ukrán hadsereg. „Ha agressziót követnek el Belarusz ellen, minden eddiginél keményebb válaszra számíthatnak, és a háború teljesen más jellegű lesz, mint eddig” – mondta. A csütörtöki sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy pénteken találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!