A vidéki demokráciát is erősíti az Európai Unió új támogatása

2023. február 16. – 15:54

A vidéki demokráciát is erősíti az Európai Unió új támogatása
Szegeden harminc civil szervezet képviselői érdeklődtek a lehetőségekről – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte tájékoztató fórumokat tart civil szervezeteknek az Ökotárs Alapítvány, az év elején megjelent Közös Értékeink Program – Európa támogat! című 3,5 millió eurós összértékű pályázat lehetőségeiről. Az új forrás közvetlenül az EU-tól érkezik, elosztása a magyar állami és önkormányzati szervek beavatkozása nélkül folyik. A civilek olyan tervekkel pályázhatnak, amelyekkel erősítik a demokráciát, hozzájárulnak az emberi jogok és a jogállami normák érvényesítéshez.

A budapesti fórumok és az online informálás mellett szinte minden megyeszékhelyen tartanak, illetve tartottak tájékoztatót az érdeklődőknek, mert az Ökotársnál azt szeretnék, ha a nyertes pályázóknak legalább a fele vidéki közösség lenne, és ezzel is erősödne a helyi civilek tevékenysége. A támogatásokat egyébként sokan várhatják, mert hazánkban országszerte mintegy 50 ezer civil szervezet van, ezeknek a 40 százaléka évi 500 ezer forintnál kisebb összegből működik.

Szegeden mintegy harminc civil szervezet képviselői regisztráltak a találkozóra. Móra Vera, az Ökotárs Alapítvány igazgatója a Telexnek elmondta, hogy a legjobb, ha a pályázók az általuk elvárt eredmény felől indulnak: először elképzelik, mi az a változás, amit a saját környezetükben látni szeretnének, milyen társadalmi problémát akarnak megoldani, azzal hogyan járulnak hozzá a demokrácia erősödéséhez, és a terveiket az elképzelt célokhoz igazítják.

Ilyen pályázat Magyarországon még nem volt, de országszerte már több száz érdeklődő jelentkezett.

A célok között szerepel az európai uniós jogok és értékek népszerűsítése, az emberi méltóság és a kisebbségek jogainak védelme, a szolidaritás növelése is. A civilek ilyen, közvetlen pályáztatásának mostani módszere az Unióban újfajta megoldás, de már több országban is elérhető. Az Ökotárs Alapítvány egy nyílt pályázaton nyerte el a lehetőséget, amelynek keretein belül így összesen 1,4 milliárd forint támogatást oszthatnak el a nyerteseknek.

A pályázati lehetőségekről Móra Vera, az Ökotárs Alapítvány igazgatója tartott tájékoztatót – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
A pályázati lehetőségekről Móra Vera, az Ökotárs Alapítvány igazgatója tartott tájékoztatót – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

Az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány, és a Közösségfejlesztők Egyesülete is dolgozik a hazai pályáztatásban, a tervezetek beadási határideje március 20. Az értékelések 2-3 hónapot vesznek majd igénybe, az eredmények tehát a nyár elejére várhatók. A nyertes civil szervezetek a szerződések megkötése után, már a nyáron megkezdhetik a tevékenységüket, amelyet ennek a pályázatnak a keretében maximum két éven át valósíthatnak meg. A civilek természetesen azután is folytathatják a programjaikat, ha ezt szükségesnek látják.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!