Órákon át oltották, mégis elsüllyesztik az Óbudán kigyulladt luxusjachtot

2023. február 14. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Két család nyaralásához is elég tágas az a 2004-ben gyártott, majd több tulajdonosváltás után az óbudai Wiking Yacht Club tulajdonába került 26 méter hosszú, Le St-James Mangusta nevű luxusjacht, amely kedd délután gyulladt ki és égett intenzíven, órákon át.

Az RTL Híradónak interjút adott a kikötő egyik tulajdonosa, Varga Miklós, aki elmondta, hogy korábban karbantartást és felújítást végeztek a Mangusta 80 típusú, kétmotoros hajón. A munka egy ideje szünetelt, ezért ő sem tudta megmondani, hogy mi okozhatta a tüzet a fedélzeten.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak az Árpád híd budai hídfőjének közelében veszteglő Mangustához, amelyet a Szent Flórián tűzoltóhajról és a stégről próbáltak eloltani, ám nemcsak a fedélzet, de a kabin, illetve a hajtótest speciális műanyag borításai is lángra kaptak. A Varga Miklóssal készített interjú meglepő állítása, hogy a hajót először teljesen el fogják süllyeszteni, majd amikor a tűz elaludt, kiemelik, és ezt követően döntenek a további sorsáról.

A 444 azt írja, hogy a jachtot Olaszországban építették az Overmarine gyárában. Belterét a Versace tervezte, és első tulajdonosa, a kanadai Le St-James szállodalánc charterhajóként használta éveken át. Ezt követően egy floridai tulajdonoshoz került, később viszont egy holland–amerikai konzorcium vásárolta meg, majd szállíttatta Budapestre, hogy újítsák fel. Az alábbi videóban egy, a most kigyulladt példánnyal azonos típusú luxusjacht szerepel.

A ma kiégett Mangusta 80-ról részletesen írt a Wiking Yact Club saját magazinja is. A 2020-as cikkből kiderül, hogy a felújítással addigra végeztek, a 64 tonnás hajót eredetileg édesvíz előállítására alkalmas berendezéssel is ellátták, hajtásáról pedig két, egyenként 16 ezer köbcentis dízelmotor gondoskodott. A motorok összteljesítménye meghaladta a 4000 lóerőt, így a hajó legnagyobb sebessége 95 km/óra volt. A cikk részletesen bemutatta az utasok biztonságát garantáló műszaki megoldásokat, egyebek mellett a motortérben keletkező tűz elfojtásáért felelős berendezést is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!