A zuglói önkormányzat ismét az Alkotmánybírósághoz fordult a NER-es gigaépítkezés ügyében

2023. február 14. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi kormányhivatal indítványára a Kúria január végén visszamenőleg megsemmisítette a zuglói önkormányzat tavaly nyáron elrendelt, változtatási tilalomról szóló rendeletét, amellyel a NER-es gigaberuházást akadályozták volna meg – írja a Népszava. A képviselő-testület egyelőre nem adta fel, újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be.

Mint korábban írtuk, gigaberuházásba kezdett a Bayer Construct Zrt. Zuglóban a Csömöri út–Rákospatak utca–Bosnyák köz–Bosnyák utca–Mosztár utca által határolt területen. Balázs Attila – Tiborcz István üzlettársának – cége hatalmas bevásárlóközpontot, irodaházakat és lakótömböket épít a Bosnyák téri piac szomszédságában.

Az önkormányzat az elmúlt hónapokban több hatósági és szabályozási eszközzel is megpróbált gátat szabni a monumentális építkezésnek, de a kormány újabb és újabb rendelettel közbelépve kedvezett a NER-közeli vállalkozónak.

Az önkormányzat azt sérelmezte, hogy a kormány teljes mértékben kizárta a kerület vezetését a kerület infrastrukturális terhelését, városképét, a lakosság életminőségét, jövőbeni fejlesztési lehetőségeit döntő mértékben meghatározó beruházásra vonatkozó hatósági ügyekből. Októberben azonban az Alkotmánybíróság is elutasította az önkormányzat beadványát az ügyben.

A képviselő-testület egyelőre nem adta fel, idén januárban újabb alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánításról szóló kormányrendelet megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz.

Az építkezés azonban zavartalanul folytatódhat a területen, a januári Kúria-döntés után a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztálya ugyanis négy építési engedélyt is kiadott a projekthez:

  • Az egyikben szinte a teljes területre, öt telekre megadták a fakivágási engedélyt a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft.-nek.
  • Múlt héten a bevásárlóközpont és a Bosnyák utcai lakóépület után a Csömöri út 15–17–19. szám alatti telkeken felépülő három irodaház is megkapta az építési engedélyt.

A földszint plusz 8 emeletes épületek alatt háromszintes mélygarázsokat alakítanak ki. Az engedélyezési eljáráshoz csatolt látványterveken három egyforma L alakú, termetes üvegfalas tömbház szerepel, amelyek szinte beterítik a rendelkezésre álló telkeket. Az üzletház és a lakótömb alatt is többszintes mélygarázsokat alakítanak ki, a lakóépület szintén 9 szintes lesz – írja a Népszava.

A kormány kifejezetten erre az építkezésre hozott rendeleteket, a legutóbbi már 39 méter magas épületet is megengedett. Csak viszonyításképp: a 10-11 emeletes régi panelházak maximum 30 méter magasak. A kormányrendelet alapján akár 4000 lakást is építhetne a beruházó, de a képviselők által legutóbb megismert koncepció szerint megelégszik „csak” 950 lakással. A környező utcákban jellemzően 2-3 emeletes családi házak, kisebb társasházak vannak, sok zuglói szerint az építkezés teljesen tönkrevágja a környéket.

A gigaberuházásról és a beruházás kapcsán dúló önkormányzati viharokról ebben a cikkben írtunk részletesen még tavaly októberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!