Hazaérkezett a Hunor mentőcsapat Törökországból, 17 túlélőt mentettek meg

2023. február 13. – 05:20

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő kora hajnalban hazaérkezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kutató-mentő csapata, a Hunor Törökországból. Az egység 17 túlélőt mentett ki és 29 holttestet emelt ki a romok alól a földrengés sújtotta országban. A túlélők között három gyerek is van – írja az MTI.

A mentőegységet mások mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a ferihegyi reptéren. A miniszter arról beszélt többek között: büszke arra, hogy azok a magyarok, akik kint voltak, bármikor tudásukat és bátorságukat adják, ha erre szüksége van az országnak. Kitért a Magyar Honvédség állományára is, akik részben a repülőgépekkel a szállításban, valamint a magyar orvosokon keresztül voltak jelen.

A Hunor és a többi magyar mentőegység veszélyes küldetést teljesített, de mindenki épségben és egészségben hazaért.

A Hunor február 6-án indult a földrengés sújtotta országba. Az 55 tagú mentőegység – tűzoltók, katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai – február 7-én kezdte a munkát, és vasárnap délig dolgoztak a kárterületen.

A Budapesti Mentőszervezet Facebook-posztjából kiderül: egy másik magyar mentőcsapat, a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica missziója hétfőn indul haza, és bár egyre fogy a remény, hogy életben maradottakat lehet találni a romok alatt, az indulásukig még próbálkoznak olyanokat találni, akiken talán még lehet segíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!