Hazaérkezett a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata a törökországi földrengés helyszínéről

2023. február 12. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggel megérkezett a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata – írja az MTI. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportból az egészségügyi szakemberekkel együtt összesen 18-an voltak kint Törökországban 8 keresőkutyával. A február 7-i földrengés halálos áldozatainak száma hétvégére átlépte a 28 ezret, a pusztítás műholdképeken is látszik.

Az Antakyában öt napon át dolgozó csapat 2 tonna felszereléssel együtt az Isztambulból jövő járattal érkezett. A csoportot a családtagok, a kollégák és a sajtó képviselői mellett a török nagykövetség képviselői fogadták virággal, tapssal, ennivalóval.

Pavelcze László, a kutató-mentő csapat vezetője, a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója elmondta, hogy hét embert sikerült kimenteniük a romok alól, akik közül kettőnek válságos volt az állapota; további 5-6 túlélőről jelzést adtak, az ő kiemelésüket más csapatok vették át. Szerinte mostanra a lehetőségeik elfogytak, bár minimális esély a túlélők találására még maradt, hiszen lehetnek olyan épületek, amelyek úgy omlottak össze, hogy majdnem légmentesen lezártak részeket, így nem hűlt le ott teljesen a levegő. Mint mondta, amennyiben a betondózerekkel odafigyelve dolgoznak, nagy szerencsével előfordulhat még, hogy tudnak embereket menteni.

Meltem Güney, Törökország budapesti nagykövetségének első tanácsosa és Feride Tosun török katonai attasé köszönti Szilágyi Bélát, a Baptista Szeretetszolgálat elnökét és Pavelcze László parancsnokot, veszélyhelyzet-kezelési igazgatót – Fotó: Lakatos Péter / MTI
Meltem Güney, Törökország budapesti nagykövetségének első tanácsosa és Feride Tosun török katonai attasé köszönti Szilágyi Bélát, a Baptista Szeretetszolgálat elnökét és Pavelcze László parancsnokot, veszélyhelyzet-kezelési igazgatót – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Pavelcze beszélt a „szimatukban nem becsapható”, „dolgukat tevő” kutyákról és a csapat azon tagjainak a hősies munkájáról, akik a legtöbbet véstek-fúrtak-faragtak, olykor az épületek 3-4-5 szintjét is áttörték, annak a törmelékét kitermelték, vasat és betont vágtak, hogy a romok közé szorul emberek közelébe jussanak. A csapat szakemberei több szervezettől érkeztek, a társaság jó része 30 éve dolgozik együtt, és 1999-ben is együtt mentették az embereket az akkori törökországi földrengéskor.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azt mondta, felemelő volt látni a csapatot együtt dolgozni azon a területen, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete kijelölt számukra. A csapat tagjai közül kiemelte egy 19 éves kolléga teljesítményét, aki első alkalommal dolgozott valós katasztrófahelyszínen.

Mentőkutyák és Mező Marcell, a mentőcsapat legfiatalabb tagja – Fotó: Lakatos Péter / MTI Mentőkutyák és Mező Marcell, a mentőcsapat legfiatalabb tagja – Fotó: Lakatos Péter / MTI
Mentőkutyák és Mező Marcell, a mentőcsapat legfiatalabb tagja – Fotó: Lakatos Péter / MTI
Mentőkutyák és Mező Marcell, a mentőcsapat legfiatalabb tagja – Fotó: Lakatos Péter / MTI

„A körülmények katasztrofálisak, nincs világítás, vízellátás, az emberek a sarkokon tüzet raknak, hogy melegedjenek és levest főznek, amiből a segítőket is megkínálják. A túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, kevés a kialakított szálláshely, ahol biztonságosan túlélhetik a hideget” – részletezte a körülményeket.

A szeretetszolgálat eddig 10 millió forint segélyt juttatott el a földrengés károsultjainak, és folytatni szeretnék a programokat, legközelebb hétfőn indul egy szállítmányuk, ezúttal Szíria területére.

Magyarországról a szervezet adatai szerint 156-an utaztak Törökországba a földrengés túlélőinek kimentésére, 7 szervezet irányítása mellett. A Református Szeretetszolgálat az MTI-t korábban arról tájékoztatta, hogy első csapata vasárnap este érkezik vissza Budapestre; a 6 tagú csapat mentőkutyákkal együtt február 7-én utazott ki a földrengés sújtotta területre. A szervezet második, 11 tagú csoportja továbbra is kiküldetésben van, és folyamatosan végzi a szolgálatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!