Légpuskával lőtt le egy kerítésbe akadt nagy kócsagot egy tiszakécskei férfi

2023. február 10. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tiszakécskei férfi légpuskával lelőtt egy drótkerítésébe beakadt, fokozottan védet nagy kócsagot 2022. május 31-én. A Kecskeméti Járási Ügyészség most természetkárosítás miatt emelt vádat a férfi ellene – írja a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleménye.

A vádirat szerint a helybéli férfi egy tiszakécskei halneveldében dolgozott. Azért, hogy a halivadékokat elpusztító békákat elriaszthassa, munkájához egy légpuskát is kapott. 2022. május 31-én észrevette, hogy a halneveldét körülvevő dróthálóba beakadt egy nagy kócsag. A madarat megpróbálta kiszabadítani, de mivel az nem sikerült, a nála lévő légpuskával a kócsag testére több lövést adott le, amitől a madár elpusztult.

A lelőtt nagy kócsag fokozottan védett állat, annak természetvédelmi értékét a jogszabály 100 ezer forintban határozza meg.

A férfi a kócsag lelövésével megszegte a természet védelméről szóló törvény rendelkezéseit, amelynek értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása és elpusztítása. Az ügyészség a férfit természetkárosítással vádolja, ezért próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!