Elhagyott csempészautókat „bontanak” a védett Hanságban az osztrák zöldhatárnál

2023. február 9. – 14:38

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Védett természeti területen, a Bősárkány–Pomogy–Andau háromszögben (magyar oldalon) hónapok óta fél tucat elhagyott, vélhetően embercsempész autót számolt meg olvasónk, méghozzá a nemrégiben felújított andaui gyalogoshíd környékén. Többet ezek közül már elkezdtek széthordani, bontani, többet pedig elvittek. A rendőrség szerint az embercsempészés gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárásoknál minden esetben lefoglalják és elszállítják az adott területen leállított gépjárműveket.

A Hanság-főcsatorna feletti 7 méter hosszú, fából készült andaui híd ma történelmi emlékhely és ideiglenes határátlépő is. Innen indult a kilenc kilométer hosszú „menekülők útja”, amelyen először a második világháború után az elűzött németek, majd 1956-ban a forradalom után 200 ezer magyar menekült Ausztriába. A hidat a szovjetek kétszer is felrobbantották. Az út mentén az erőszak, a kirekesztés és a gyűlölet ellen szóló szoboralkotásokat állítottak ki az osztrák oldalon. A hidat tavaly újították fel mintegy 53 millió forintból.

Ugyanakkor jól látható, hogy sok esetben itt ér véget a menekültek autózása, hisz kedvelt helyszíne lett az embercsempészeknek az erdős, kieső rész, ahonnan át lehet jutni Ausztriába. A jól látható jelek pedig az erdő alatt vagy éppen a csatorna felett hagyott autók. Ez jelentheti a végállomást nemcsak a nyugat felé igyekvőknek, de a járműveknek is.

Szétkapják, otthagyják

Innentől klasszikus magyaros történetbe fordul az autók sorsa: hetekig, hónapokig áll ott gazdátlanul, megjelennek a bontással foglalkozó „szakemberek”. Win-win lehetne ez tulajdonképpen, vagyis mindenki nyerhetne, hiszen gazdájuk nincs az autóknak, a nemzeti park, rendőrség, erdészet és a legfőképp a természet megszabadul a gondtól, de

a „bontók” nem mindig olyan kegyesek, hogy egyben elvigyék a járműveket, sokat szétszedve az erdő mellett hagynak.

„Az erdő szélén figyelőszolgálatot állítottak a tolvajok, és telefonon leadják a drótot, ha megy valaki arra. A többiek pedig benn, a Hanság-főcsatorna környékén szedik szét az otthagyott kocsikat, aztán viszik, ami mozdítható. Nem csoda, ha mostanra vagy fél tucat szétszedett roncs csúfkodik természetvédelmi területen.” Elvinni költséges lenne, ráadásul magántulajdonnak számítanak, sőt, közöttük több külföldi rendszámú. Az erdő alatt pedig mellette elhagyott ruhák, táskák – mondta kérdésünkre egy, a helyet jól ismerő férfi.

Ponyvás kocsik és egyterűek előnyben

Egy másik helyismerettel rendelkező olvasónk pedig fotókat is küldött, ő horgász lévén hetente többször is járja ezt a környéket.

Ez a szlovák rendszámú autó napokig a Hanság-főcsatornában állt a zöldhatár mellett. Mostanra eltűnt. – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Ez a szlovák rendszámú autó napokig a Hanság-főcsatornában állt a zöldhatár mellett. Mostanra eltűnt. – Fotó: Olvasói fotó / Telex

„Egy szlovák rendszámú egyenesen a főcsatornában landolt, félig benne lógott a vízben. A nagyszombati rendszámú kocsi a felirata szerint költöztetéssel vagy járművek kölcsönzésével kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt. Nem sokáig volt a vízben, nagyon gyorsan eltűnt” – mondta a Telex kérdésére informátorunk.

Ugyanő fotózott egy magyar autót is, ami a méteres gazban állt sokáig, feliratán pedig szintén költöztetéssel foglalkozó vállalkozást hirdetett.

„Ezt előbb elkezdték megbontani, majd mostanra Farád határában áll kibelezve.”

Felhívtuk a kocsi ponyváján feltüntetett számot: az ahhoz tartozó betéti társaságot Budapestre jegyezték be. A hívott számon egy kellemes hangú hölgy jelentkezett be, aki megköszönve a jelzésünket elmondta, ő a sárga ponyvás kocsiját már régen eladta.

Ezt a bútorszállító autót (melyet a ponyván jelzett cég régen eladott) előbb szétlopták alkatrésznepperek, majd most Farád határában pihentetik – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Ezt a bútorszállító autót (melyet a ponyván jelzett cég régen eladott) előbb szétlopták alkatrésznepperek, majd most Farád határában pihentetik – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A zöldhatáron vagy épp a Jánossomorja és Andau (Mosontarcsa) közötti közúti átkelőn sem ritka vendég az embercsempész: szilveszter előtt, amikor a nyomozók meg akartak például állítani egy volán mögött ülő embercsempészt, az a gázra lépett. Ausztria felé száguldott több mint 150 km/órás sebességgel a határon, Andau közelében. Végül a menekültekkel teli jármű nekiütközött egy parkoló autónak.

Varga Péter dandártábornok, a vármegyei rendőr-főkapitány nemrégiben az Új Szó Nálunknak azt mondta: Győr-Moson-Sopron migrációval eléggé terhelt, a tölcsér szája a déli határnál van, a nyaka meg itt, hisz a legtöbb migráns és embercsempész Ausztria felé próbálja meg elhagyni Magyarországot.

Szeptemberben például egyetlen hónap alatt 58 embercsempésszel szemben jártak el.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak két kérdést küldtünk, hogy megtudjuk a hónapok óta a Hanság-főcsatorna környékén álló mintegy féltucat, sok esetben már guberálók által szétszedett autók elszállítása kinek a feladata, illetve hogy a rendőr-főkapitányság fokozottan figyeli-e a Hanságban az andaui híd környéki szakaszt. Úgy válaszoltak: az embercsempészés elkövetésének gyanúja miatt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság által elrendelt büntetőeljárások keretében a rendőrség minden esetben lefoglalja és elszállítja az adott területen leállított gépjárműveket. A közterületen – és a közforgalom számára megnyitott magánterületen – lévő, elhagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatban az adott város belterületén a városrendészet munkatársai intézkednek. A rendőrség abban az esetben szállít el járművet, ha annak lefoglalása bűncselekmény, vagy szabálysértés tárgyaként indokolttá vált, amennyiben forgalmi akadályt képez, és a közlekedés biztonságát veszélyezteti. Egyéb esetekben a terület tulajdonosa határozhat a roncsautó elszállításáról, és kezdeményezhet intézkedést arra vonatkozóan. A Hanságban munkatársaik járőrszolgálati feladatokat is ellátnak. Amennyiben az adott területen szabálysértést vagy bűncselekményt észlelnek, onnét bejelentés érkezik, úgy a szükséges intézkedéseket megteszik.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!