Hangos robbanást észleltek Heves vármegyében

2023. február 7. – 15:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hangos robbanás volt hallható kedden délelőtt Heves vármegyében, Átány, Boconád, Heves és Tarnaörs települések környékén – írta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának Facebook-oldala.

A bejegyzés szerint több bejelentés is érkezett az obszervatóriumhoz, hogy délelőtt 10 óra körül földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves vármegyében. A kutatók ezután megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Emellett megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahang állomásukon is észlelték a jelenséget, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések. A posztban megosztották a szeizmométerek és az infrahang állomás regisztrátumait is.

A jelenséggel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Frissítés: A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjához nem érkezett bejelentés a hanghatásról, és tűzoltói beavatkozást igénylő esemény sem történt a környéken – válaszolta a katasztrófavédelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!