Milliárdos kárt okoztak a hétvégi szélviharok

2023. február 6. – 17:46

Milliárdos kárt okoztak a hétvégi szélviharok
A murakeresztúri faluház erős széltől megrongálódott tetőszerkezete 2023. február 4-én – Fotó: Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 3000 kárbejelentés érkezett hétfő délután négy óráig az Aegon Magyarországhoz a hétvégi viharok után. Az összes kár várhatóan legalább 500 millió forint lesz. A Generali Biztosítóhoz hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett, a vállalat becslései szerint a károk értéke elérheti a 350 millió forintot.

Az Aegonhoz érkező kárbejelentések szerint a tomboló szél a Baranya és a Somogy megyében élőknél okozta a legnagyobb gondot, innen érkezett a bejelentések közel harmada. A városok közül a legtöbb káresetet Kaposvárról (132), Pécsről (122), illetve Budapestről (114) jelentették a biztosítónál.

Az Aegon Magyarország szakértői még legalább 4000 további esetre számítanak. A bejelentések 96 százalékánál a szélvihar, két százaléknál pedig a beázás okozott jelentős károkat.

A biztosítótársaság munkatársai folyamatosan dolgoznak a kárbejelentések feldolgozásán. Az Aegon azt kéri az ügyfeleitől, hogy dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a károkat online ügyfélszolgálati csatornákon is be lehet jelenteni.

A Generalinál hasonlóak a tapasztalatok, mint az Aegonnál. Az eddigi kárbejelentések zöme Baranyából, Somogyból és Tolnából érkezett, ezen belül Pécs, Kaposvár, Veszprém és környékük szenvedte meg leginkább az erős szélvihart, szinte minden vármegyét érintett az erős szél. A vihar fákat döntött ki, sok esetben utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek a fák.

A biztosító felidézte, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz a szombati szélvihar után és vasárnap több mint 4800 bejelentés érkezett, és a tűzoltóknak több mint 2700 helyszínen kellett beavatkozniuk.

Mindkét biztosító fontosnak nevezte az újabb viharok nyomán a kármegelőzést. Néhány tipp a Generali és az Aegon listáiról – nagy meglepetést egyik sem jelent:

  • ha erős szél várható, zárjuk be az ablakokat és vigyük védett helyre a szabadban lévő vagyontárgyainkat;
  • autóval, ha lehet, ne parkoljunk fa alá, még jobb, ha fedett, zárt helyen tároljuk a járműveinket;
  • érdemes áramtalanítanunk elektromos eszközeinket;
  • szintén célszerű túlfeszültség elleni berendezéseket használni, és viharos időben lecsatlakoztatni a készülékeket a hálózatról;
  • ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni;
  • fokozott figyelmet kell fordítani a házi kedvenceink számára a védett helyek kialakítására is.

A biztosítók szerint arra is fontos odafigyelni, hogy legyen ingatlanbiztosításunk, és ne váljunk alulbiztosítottakká, vagyis legalább évente aktualizáljuk biztosítási szerződéseinket. Emellett fontos figyelmet fordítanunk nem csak lakóházunkra, de például a nyaralónkra is: érdemes mielőbb ellenőrizni a nyaralót, és ha az is károsodott, akkor azt a kárt is haladéktalanul bejelenteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!