Komoly élettapasztalatok szépséges kisangyalokkal körítve: Rokon Ilonka giccses evangéliuma

2023. február 6. – 11:39

Komoly élettapasztalatok szépséges kisangyalokkal körítve: Rokon Ilonka giccses evangéliuma
Két oldal a Rokon Ilonka evangéliumából – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Rokon Ilonka evangéliuma című könyv szegedi bemutatóját a Jazz kocsmában a Törzsasztal Műhely irodalmi kör szervezésében tartották, Borbíró Bíborka kérdezte a szerzőt, aki a könyv képi világához illeszkedő rózsás mellényben jelent meg. A kocsma nem nagy, zsúfolásig megtelt, sokan állva hallgatták végig a beszélgetést.
A jelenleg Bristolban élő Vass Szabolcs különös és különleges kötete besorolhatatlan műfajú alkotás. A mű első csírái akkor hajtottak ki, amikor a szerző az Újvidéki Művészeti Akadémia grafika szak mesterképzésén tanult, együtt lakott más vajdasági diákokkal, és felidézték egymásnak az otthoni beszélgetéseiket. Kiderült, hogy egymáséhoz erősen hasonlító szövegekkel találkoztak. Ezután Vass Szabolcs megfigyelte a tipikus vajdasági falusi mondatokat az ismerősei körében, így a szövegek néprajzi gyűjtésnek is felfoghatók. Úgy látja, az életfelfogás, amit a rövid mondatok tükröznek, nemzedékeken át hagyományozódik a falusi, főként mezőgazdaságból élő emberek körében.


Tanulmányai során sokat foglalkozott a giccs témakörével, és úgy véli:

a megjelenítés giccses formájának használatát nem kell mindig elutasítani.

Mint a Telex tudósítójának elmondta, a vajdasági családi házakban – mint ahogy Magyarországon is – a szebbik szobának sok helyen ma is kedvelt díszítőelemei a fénylő szívű Jézus-képek, a vitrinben a porcelán őzikék, az édes szőrmók nyulacskák és a gipszből vagy műanyagból öntött színes-szárnyas kisangyalok. Hasonlóan szépséges műalkotások internetes oldalakon is láthatók. Ezek világát idézik fel a túlhajtottan giccses képek, amelyeken a rövid okosságok a kiejtés szerinti helyesírással olvashatók.

Rokon Ilonka egyik párkapcsolati tanácsa – Forrás: a szerző engedélyével, Facebook
Rokon Ilonka egyik párkapcsolati tanácsa – Forrás: a szerző engedélyével, Facebook

Otthon örültek a könyvnek, de a misén megrótták érte

Az alkotó először a Facebookra tette fel a képeket, és ahogy Rokon Ilonka oldalának egyre több követője lett, sokan írták meg egy-egy kép mellé az arról eszükbe jutó hasonló, saját köreikben hallott-beszélt szövegeket. A Facebook-oldal szórakoztató és humoros néprajzi gyűjteménynek is felfogható. A képek és szövegek több, kisebb-nagyobb mértékben eltérő változatban is léteznek. Az internetes megjelenések alapján a szerzőt az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet kereste meg az együttműködés szándékával. Az addig elkészült négyszáz képet Vass Szabolcs a kötethez témakörökbe rendezte, ami a megkönnyíti a könyv nézegetését.

Azt, hogy nem csak a vajdasági magyarok körének ismerősek a képekhez felhasznált mondatok, szintén a Facebook-oldalon láthatjuk, amelynek már ötezernél is több követője van: kedvelik attól függetlenül, hogy ki hol él, vagy ki honnan származik. Vannak, akik magyarországi magyarként is gyakran hallották már a Rokon Ilonkáéhoz hasonlító, nemzedékeken át hagyományozódó szülői jó tanácsokat és előírásokat. A kötet végén olvasható méltatásokból szintén az derül ki, hogy a szövegek sokféle közegben működnek.

Vass Szabolcs rózsás mellényben – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Vass Szabolcs rózsás mellényben – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex


Rokon Ilonka nem egy bizonyos személy, hanem egy embertípus megjelenítője, akit idősebb asszonynak képzelhetünk el. Vass Szabolcs a Telex kérdésére elmondta, hogy a falujában,

Kishegyesen sokan magukra ismertek.

Volt, aki azt hitte, ő maga Rokon Ilonka, de a szerző nem konkrét személyre gondolt a névadással. Szerencsére senki nem sértődött meg a családtagja és a rokonai körében azért, mert a mondataikat idézte. Természetesen nem is volt sértő szándéka azzal, hogy így ábrázolta a környezete beszédmódját és gondolkodását. Voltak, akik örültek annak, hogy a gyakran elmondott szavaik bekerültek a könyvbe. Úgy hallotta, egy misén azonban kiprédikálták: a vallási motívumok és az angyalok felhasználását tisztességtelennek nevezte a pap.


Vass Szabolcs úgy látja, az utóbbi bő egy évtizedben már a digitális giccs képi világa a meghatározó az emberek nagy részének életében, és a múlt, a régi hagyomány egyre kevésbé jellemző a hétköznapi használatú műalkotások avagy a népművészet terén.

Rokon Ilonka háztartási javaslata – Forrás: a szerző engedélyével, Facebook
Rokon Ilonka háztartási javaslata – Forrás: a szerző engedélyével, Facebook

A különféle internetes programokkal sokan készítenek maguknak rózsás-tulipános képkereteket a Facebook-profiljukhoz, amit nagyon-nagyon szépnek szeretnének látni. A szerző úgy látja, az interneten szinte már önálló életre keltek a Rokon Ilonka-szövegek és képek, már az övéhez hasonló oldalak is vannak, amelyek többé-kevésbé idézik vagy felhasználják az alkotásait. Vass Szabolcs most teljesen másfajta műveket tervez, mint a Rokon Ilonka evangéliuma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!