Oroszországi jelenlétük miatt több feketelistán is szerepelnek magyar vállalatok

2023. február 6. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Több feketelista kering azokról a cégekről, amelyek az orosz–ukrán háború február 24-i kitörése után sem hagyták el Oroszországot, ezeken magyar cégek is szerepelnek – írja a 444.hu.

A Leave-russia.org és a Yale Egyetem listája nem feltétlenül a szankciókat megsértő cégeket sorakoztat fel, sokkal inkább etikai, erkölcsi kérdések miatt gyűjtötték össze ezeket a vállalatokat.

A nagyobb magyar cégek közül ott van a listán a Mol, a Richter Gedeon, az OTP is.

Az OTP egyébként oroszországi jelenléte miatt folyton kritizálják az ukránok, miközben a bank Ukrajnában és Oroszországban is jelen van. Viszont az OTP távozása Ukrajnából, maguknak az ukránoknak sem lenne jó – mondta a 444-nek nyilatkozó Kalotay Kálmán, aki korábban az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának volt a munkatársa. Korábban A Richter Gedeon vezérigazgatója korábban arról beszélt oroszországi jelenlétükről: tevékenységüket a Vöröskeresztéhez hasonlította, mivel a gyógyszerhez, a terápiához való hozzáférés szerinte ugyanis alapjog.

A listák megbízhatósága valamelyest megkérdőjelezhető, mivel olyan cégek is rajta vannak (Rába, Zwack), amelyek korábban már jelezték: semmilyen üzleti viszonyban nem állnak Oroszországgal. Kalotay Kálmán azt mondta, hogy ezekre a listákra akár sajtóértesülések alapján is fel lehet kerülni. A Herendi Porcelánmanufaktúra például azért kerülhetett fel, mert több oroszországi szaküzletük is van.

A magyar magatartás az Oroszországban maradást illetően inkább a kínaira vagy az indiaira hasonlít. Az EU legtöbb államának cégei többségükben a kivonulást választották. Az EU egyébként nem szólhat bele ezekbe a folyamatokba, kizárólag akkor tud lépni, ha az adott tevékenység rajta van a szankciós listán.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!