Egyelőre csak Hajdú-Biharban hívható a 1830-on az orvosi ügyelet, a sürgős esetekre marad a 112

2023. február 1. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Február elsejétől egyelőre csak Hajdú-Bihar vármegyében lehet csak elérni az orvosi ügyeletet a 1830-as központi telefonszámon, ami később válik országossá. Sürgős esetben ezután is a 112-es számon lehet közvetlenül mentőt hívni – erősítette meg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Telex kérdésére.

A Telex eredetileg a Belügyminisztériumot kereste meg kérdéseivel, mert az MTI-ben félreérthető tájékoztatás jelent meg a 1830-as telefonszám működéséről. A nemzeti hírügynökség Takács Pétert, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárát idézte, aki szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt. Az MTI tudósításában ez olvasható:

„Takács Péter: egységesül az ügyeleti rendszer, a 1830-as központi számot kell majd hívni – Egységesül az ügyeleti ellátás rendszere: a betegnek a 1830-as központi telefonszámot kell majd hívnia, ahol a vármegyei mentésirányítás dönt a tünetek alapján arról, hogy a beteg megvárhatja a másnapi háziorvosi ellátást, be kell mennie a központi háziorvosi ügyeletre, vagy azonnal mentőautót indítanak hozzá”.

Az MTI közlése alapján nem volt egyértelmű, hogy ez a központi telefonszám csak Hajdú-Biharban vagy az egész országban érvényes-e, és mi lesz az eddig a mentők hívására is használt 112-es segélyhívó számmal. Kérdéseinkre végül az Országos Mentőszolgálat válaszolt.

Mint megírtuk, február elsejétől a mentőszolgálat elsőként Hajdú-Bihar vármegyében veszi át az orvosi ügyeletek szervezését. Ott mostantól kevesebb helyen lesz esti és éjszakai orvosi ügyelet, de az OMSZ ígérete szerint ezek jobban szervezetten működnek majd. A megyében tíz településen lesz háziorvosi ügyelet 16-22 óráig (hétvégén és ünnepnapokon 8-14 óráig), és öt településen 16 órától másnap reggel 8-ig sürgősségi ügyelet.

Az OMSZ válasza szerint „az ügyeletek elérésére itt helyezik üzembe először a 1830-as telefonszámot, de a korábbi 06 52 506 303 telefonszám továbbra is hívható, és ugyanoda irányul”. A központi számon az érdeklődők felvilágosítást kaphatnak arról, hogy problémájukkal az esti órákban hova fordulhatnak, esetleg nem súlyos esetben otthon hogyan láthatják el magukat, hogy másnap normál rendelési időben menjenek orvoshoz, de a sürgős eseteket is kezelik.

Az OMSZ válasza szerint „a hívást fogadó szakember rögzített vonalon, protokoll szerint, a panaszok, tünetek alapján fog dönteni arról, hogy elegendő-e a tanácsadás, vagy ügyeleti autót küld, súlyosabb esetben pedig akár azonnal a rohamkocsit indítja”.

Hajdú-Bihar vármegyében a 1830-as telefonszám hétköznap 16 és 8 óra között, szombat-vasárnap és ünnepnapon egész nap hívható – írta kérdésünkre az OMSZ.

Az ügyeleti rendszer idén lépésről lépésre alakul át a többi megyében. Márciustól várhatóan Győr-Moson-Sopron- és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye lép át az új rendszerbe. Az OMSZ válasza szerint a 1830-as szám az újabb vármegyék bekapcsolódásával párhuzamosan más területeken is élesedni fog. „A négyjegyű hívószám közérdekű telefonszámnak minősül, országos lefedettséget biztosít, a hívók számára díjmentesen érhető el. A hívások indítása földrajzi területhez kötődik, meghatározását egy IVR rendszer támogatja – szükség esetén bekéri az aktuális település irányítószámát – ennek köszönhetően a hívás a területileg illetékes OMSZ mentésirányítási központ ügyeleti hívásfogadójához fut be.”

Mi a különbség akkor, mikor kell hívni a 1830-as ügyeleti és mikor a 112-es központi segélyhívót? Az OMSZ válasza szerint

  • A 112 egy egységes segélyhívó rendszer (ESR), amit vészhelyzet esetén bárki bármikor, állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül felhívhat, ha mentésre van szükség.
  • A 1830 az alapellátási ügyelet telefonszáma (háziorvosi, sürgősségi ügyelet).

Súlyos esetben azonban a 1830 hívása is elvezethet a mentők értesítéséhez. Ha az orvosi ügyelet diszpécsere a hívó kikérdezése alapján úgy ítéli meg, kritikus esetről van szó, ő is indíthat rohamkocsit a helyszínre.

-

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!