Három posta nyitott újra Pécsen, de ez 155 millió forinttal terheli a városi költségvetést

2023. január 31. – 10:17

Három posta nyitott újra Pécsen, de ez 155 millió forinttal terheli a városi költségvetést
Ez az uránvárosi posta egyelőre biztosan zárva marad – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél évre, összesen 155 millió forintért vásárol a pécsi önkormányzat az állami tulajdonban lévő Magyar Postától szolgáltatásokat. Ez az ára, hogy a városban novemberben ideiglenesen bezárt tíz postahivatalból három januárban újranyithatott.

Az idei első pécsi közgyűlésen a kormánypárti és ellenzéki képviselők egyhangúan hatalmazták fel Péterffy Attila független polgármestert, hogy postai szolgáltatásokról szóló szerződést kössön a Magyar Postával.

A megállapodásról már decemberben kiadott egy sajtóközleményt az önkormányzat, azonban abban még konkrét időpontok nem szerepeltek csak összegek. Többek között azt írták, hogy a postával folytatott tárgyalások eredményeként a „18 hónapos üzemeltetés költségeinek fele két posta esetében összesen mintegy 71 millió forint, ennyit vállalt magára az önkormányzat”. A harmadik postával kapcsolatban további 10 millió forintos költséget említ a közlemény.

A kedden tárgyalt előterjesztésből és a mellékletként elérhető szerződéstervezetből egy kicsit másfajta matematika rajzolódik ki. A végső összeg lényegesen magasabb: összesen bruttó 155 millió forintos kiadásról van szó. Ez a két nagyobb forgalmú posta esetében nem csak a rezsit, hanem a teljes működési költség felét, míg a harmadik hivatal esetében a teljes működtetés átvállalását jelenti.

Idén bruttó 103 millió forinttal, míg 2024-ben további 52 millió forinttal terheli a három posta üzemeltetése a pécsi költségvetést.

Sőt, a végösszeg még emelkedhet is, ugyanis a szerződésben rögzített árak követik az inflációt.

Az előterjesztést ugyan ellenszavazat nélkül fogadták el, azonban az ellenzéki pártok képviselői a vita során megjegyezték, nagyon szomorú folyamat, hogy az önkormányzatok egyre szűkülő mozgásteréhez egyre nagyobb forráselvonás társul.

A kormánypárti képviselők szerint a döntés üdvözlendő, de további postákat is ki kellene nyittatni, hasonló konstrukcióban.

A DK egyik képviselője azt is felvetette, hogy érdemes volna az európai uniós projekteknél ismert táblákhoz hasonló módon jelezni, hogy ezek az újranyitott posták csak azért működhetnek, mert az önkormányzat gyakorlatilag állami feladatokat finanszíroz.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!