A Kúria szerint is valótlanságot terjesztett Márki-Zay Péterről a Tények

2023. január 30. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria is megerősítette az első és másodfokon eljáró bíróságok ítéletét, ami szerint helyreigazítást kell közölnie a TV2-nek a Tényekben elhangzott valótlanságok miatt. A Tényekben olyan színben tüntették fel Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, mintha az egészségügy leépítésére készülne – írja a Hódpress.

Szülészeteket zárna be vidéken Márki-Zay” címmel közölt anyagban olyan állításokat fogalmazott meg a TV2 híradója Márki-Zay Péterrel kapcsolatban, minthogy: „leépítené az egészségügyi ellátórendszert, támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, azaz tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat”. Ezentúl azt is állították, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy „nincs szükség arra, hogy mindenhol legyen orvosi ellátás (…) vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni…”.

Hasonló valótlanságok miatt több pert is elbukott már a kormányközeli média. Korábban első fokon, hasonló témában a Hír TV is pert vesztett. De volt olyan is, hogy a Tényeknek olyan hosszú helyreigazítást kellett közölnie Juhász Péterről, hogy nem fért bele a műsoridőbe.

Mivel ebben az esetben a Kúria az első és a másodfokú ítéletet is helybenhagyta, így a Tények köteles lesz helyreigazítást közzétenni. Az ítélet indoklásában a Kúria jelezte, hogy a „közlés” olyan valótlan híresztelés volt, amelyre a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki.

Felhívták a figyelmet, hogy „a szólás- és sajtószabadság határainak megvonásánál indokolt különbséget tenni az értékítéletek és a tényállítások védettsége között”.

A helyreigazítás mellett – amit valószínűleg a Tények című műsorban olvasnak be – a csatornának 133 ezer forint felülvizsgálati eljárási költséget is meg kell fizetnie a hódmezővásárhelyi polgármesternek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!