Hiába a civilek tiltakozása, már épül a balatonföldvári kikötő

2023. január 30. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a civilek tiltakozása és a bírósági perek folytatódnak, a balatonföldvári kikötő beruházója megkapta a szükséges engedélyeket, és január végén el is kezdődött a település Nyugati strandján az új elektromos hajókikötő (e-kikötő) építkezése – írja a Népszava.

Az önkormányzat január 20-án jelentette be, hogy miután „a beruházó a szükséges engedélyeket bemutatta, azokkal rendelkezik”, a területet átadták a kivitelezőnek. A város közleménye bővebb információt nem ad a munkálatokról, csupán a beruházás előnyeit sorolja fel pontokba szedve.

A kikötőépítést a kezdetektől sok helyi ellenezte, tavaly petíciót is indítottak, és egy helyi civil szervezet szerint bírósági eljárás is folyamatban van ellene. Ez azonban nem akasztotta meg az eljárást, az engedélyek megszerzése után, el is kezdődhetett az építkezés.

Forrás: peticiok.com
Forrás: peticiok.com

A balatonföldvári önkormányzat a 2019-es önkormányzati választások után tűzte napirendre a kikötő tervét. A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend ideje alatt Holovits Huba kormánypárti polgármester 2020 tavaszán ki is írta a pályázatot, amin egyedül a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást nyert Balabo Kft. indult. A cég meg is nyerte a pályázatot.

A kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya szabad utat adott a projektnek, amely a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a megfelelő vízjogi engedélyeket is beszerezte. Ebből derült ki, hogy az eredeti tervekben bemutatottnál is nagyobb kikötő épülhet.

Eredetileg 1,6 milliárd forintból 2,3 hektár vízfelületű, összesen 2,8 hektáros, 175 hajó befogadására alkalmas két, 311, illetve 225 méteres, a Balatonba nyúló mólószárral határolt kikötő szerepelt a tervben, mely teljesen kettévágta volna a strandot egy 900 és egy 700 négyzetméteres részre. Utóbb a 225 méteres mólót 380 méteresre nyújtották – írja a Népszava.

A pécsi bíróság tavaly szeptember elején hatályon kívül helyezte a kormányhivatali engedélyt, ám novemberben a veszprémi kormányhivatal ismét zöld utat adott a projektnek. A Mosolygó Balatonföldvár egyesület elnöke a Népszavának azt nyilatkozta, természetesen megtámadták a bíróságon a kormányhivatal döntését, és úgy tudja, rajtuk kívül más civilek is így tettek. Ennek viszont nincs halasztó hatása, a Balabo belefoghatott az építkezésbe.

Deák Sándor, a Balabo Kft. ügyvezető-tulajdonosa a Népszavának azt mondta, a kikötő kivitelezési munkái előkészületi szakaszban vannak, ennek befejezésével megkezdődik a vízi munkavégzés. Szerinte a kikötő megépülése után sem változik a strand helyi építési szabályzatban rögzített területe és funkciója.

A civilek viszont pont arra hivatkozva ellenzik a beruházást, hogy a területrendezésről szóló törvény és a balatonföldvári helyi építési szabályzat szerint „a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható” – ami a kikötő megépítésével egyértelműen sérülne. A civilek szerint a kikötő megépülésével a jelenlegi strand partjáról nem lehetne majd a Balatonba lépni, és jelentősen romlana a part és a víz minősége is, ami kihatással lehet az élővilágra is.

A Balabo Kft. a honlapján ezzel szemben azt állítja, sem a strand, sem a helyi élővilág nem fog sérülni a beruházás miatt, és minden előírást maradéktalanul betartanak.

Deák Sándor a Népszavának azt mondta: „A Pécsi Törvényszék a Veszprém Megyei Kormányhivatalt új előzetes vizsgálati eljárás lefolytatására kötelezte két kérdésben. Ez novemberben lezárult, arról pedig nem tudok, hogy az illetékes bíróság befogadta volna bárki keresetét a kormányhivatal végzése ellen. Vízjogi létesítési engedéllyel is rendelkezünk, december 7-én állította ki a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mindez azt jelenti, annak ellenére, hogy a nyári szezonban nem dolgozunk a strand területén, az év végére be akarjuk fejezni a kikötő megépítését.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!