Balatonföldváron egy 1,6 milliárdos magánkikötő épülése ellen indítottak petíciót a civilek

2022. február 23. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület indított petíciót az ellen a nagyberuházás ellen, ami a balatoni város Nyugati strandjának helyén valósulna meg, ahol már folyamatban van egy környezetvédelmi per is a megnövekedett méretű tervek ellen, írja a napi.hu.

A „Ne építsen a Balabo kft. kikötőt a balatonföldvári Nyugati strand partjára!” címmel indított online petícióban az áll, hogy a kikötő tervezéséhez 2020 végén annak ellenére kezdtek hozzá, hogy területrendezésről szóló törvény, és a balatonföldvári helyi építési szabályzat is kikötik, „a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható.”. Ez a kikötő megépülésével nem teljesülne, illetve a jelenlegi strand partjáról nem lehetne majd a Balatonba lépni.

Forrás: peticiok.com
Forrás: peticiok.com

A civil szervezet már perben áll a szezonidőszakban ezrek által használt strand területére 1,6 milliárd forintból (aminek nagyobb része, 897 millió forint pályázati pénz) építendő kikötői beruházás megakasztása miatt.

Arra is kitérnek, hogy a kikötő megépülésével jelentősen romlik a part és a víz minősége, ami kihatással van az élővilágra is. Emiatt már 2021 februárjában jogorvoslatot kért az egyesület, mikor a környezetvédelmi hatóság határozatot hozott, miszerint: „A tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás.”.

A Balabo kft. a még folyamatban lévő per alatt, a balatonföldváriak megkérdezése nélkül vízjogi építési engedélyért folyamodott, amit meg is kapott. Erről csak úgy értesültek a civilek, illetve a helyiek, hogy a cég kénytelen volt megosztani az engedélyt a pert végző bírósággal is.

A kikötőben a tervek szerint 175 hajóhely lesz, közülük 18 vendéghely. A hajóhelyek között 63 helyre legfeljebb 15, és 112 helyre pedig legfeljebb 11 méteres hajók köthetnek majd be. Mivel a tervek szerint a kikötő vízforgatásos rendszerű lesz, télen sem kell majd kivenni a hajókat a vízből, mert nem fagy be.

Az aláírásgyűjtéssel azt akarja elérni az egyesület, hogy a cég másik partszakaszra tervezze a nagyberuházást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!