Navracsics oldani szeretné a Budapest-központúságot

2023. január 27. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretnénk oldani azt a Budapest-központúságot, amely nemcsak a településszerkezeti vagy a közlekedésszervezési adottságokból adódik, hanem mindeddig a fejlesztéspolitika sajátossága is volt, amelynek jegyében Budapesten születnek a döntések, sőt Budapesten születnek a tervek is, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli világ mit gondol, mire van szüksége, és hogyan lehetne egyes fejlesztéseket hatékonyabban végrehajtani” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az alsópetényi Prónay-kastélyban, ahol partnerségi megállapodást írt alá kamarai vezetőkkel.

Az MTI beszámolója szerint a miniszter arról beszélt, hogy a következő években alapvető változások zajlanak Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába.

A területfejlesztési miniszter ezért az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat vármegyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőjével kötött stratégiai partnerségi megállapodást.

„Hatékonyabb, eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika, ha partnerként együtt tudunk működni, ennek eredménye megjelenhet abban is, hogy az európai uniós források a legjobban hasznosuljanak a következő időszakban” – mondta Navracsics.

A területfejlesztési miniszter már többször is jelezte, hogy kiáll a vidéki értékek mellett, legutóbb például akkor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat beharangozásakor, amit „történelmileg egyedülálló lehetőségnek” nevezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!