Legyőzte kihívóját, Merkely Béla marad a Semmelweis Egyetem rektora

2023. január 26. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Újra Merkely Bélát választották a Semmelweis Egyetem rektorának – közölte az egyetem csütörtökön.

A testület tagjai titkos szavazással, 36 szavazattal választották meg a jelenlegi rektor Merkelyt, aki tanszékvezető egyetemi tanár, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, Széchenyi-díjas orvos. Kihívója, Kellermayer Miklós 8 szavazatot kapott. A szenátusban a hat egyetemi kar, a Hallgatói Önkormányzat, a Doktori Tanács, a Klinikai Központ és a két érdekképviselet választott képviselői döntöttek a két jelölt között.

Merkely Béla annak tulajdonítja győzelmét, hogy széles körben elismerik szerepét, amiért a Semmelweis Egyetem – Közép-Kelet Európában elsőként – a világ legjobb 250 egyeteme közé jutott.

„Az elmúlt öt év legfontosabb eredménye az orvos- és egészségtudományi curriculum megújítása, és annak gyakorlatba történő bevezetése volt, melynek következtében tovább erősödött a gyakorlati, betegágy melletti oktatás szerepe, hasonlóan a világ meghatározó és legjobb egyetemeihez” – mondta.

Kellermayer Miklós, az általános orvosi kar dékánja a rektori székért való indulásakor komoly kampányba kezdett, már egyik első Facebook-videójával vihart kavart, mivel arra utalgatott, hogy jelenleg az egyetemen, nyers erő használata, egyszemélyes akarat érvényesülése, szorongás és megalázottság jellemző. Bírálatában azt is megfogalmazta, „elkezdtek fontosabbá válni a látványelemek, mint a valódi minőség, évtizedes szellemi műhelyek eróziója indult el.”

Kellermayer éles kritikája nem győzte meg a szenátust, végül kevesebb mint negyedannyi szavazatot kapott, mint a jelenlegi rektor. Merkely Béla július elsején kezdheti meg következő rektori ciklusát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!