Még mindig nem tudják, mennyibe kerül a megyék átnevezése

2023. január 26. – 08:13

Még mindig nem tudják, mennyibe kerül a megyék átnevezése
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Mennyibe került a megyék átnevezése?” – kérdezte írásban a Miniszterelnökségtől Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti képviselője. Fürjes Balázs, Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint erre most még nem lehet válaszolni, „az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások összege csak később lesz meghatározható”.

Fürjes emlékeztet arra, hogy a „megye” szó továbbra is használható, „amíg a felelős gazdálkodás elveit is figyelembe véve nem valósítható meg az áttérés”.

A parlament honlapján közzétett válasz szerint „a vármegye, mint a magyar állam legősibb és legidőtállóbb intézménye az ország viharos történelmében sok esetben jelentette a nemzet utolsó védőbástyáját az idegen érdekkel szemben. Az átnevezés célja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

Január elseje óta több mint hetven év után ismét vármegyéknek kell nevezni a megyéket. Több száz intézmény és szervezet neve változik meg, táblákat, okiratokat, bélyegzőket kell cserélni. Csak a választási irodának 16 millió forintba került a fejlesztés, míg az adóhatóság nem siet a módosítással.

A Magyar Közút Zrt.-nek összesen 714 darab megyehatárjelző táblát kellett átírnia. Ezek közül többet megrongáltak, de olyan is akadt, amit egyszerűen elloptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!