Elnöki kegyelem szempontjából Novák Katalinnál csak Göncz Árpád volt engedékenyebb

2023. január 24. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatala első nyolc hónapjában nagyvonalúan osztotta az államfői kegyelmeket Novák Katalin, de tíz év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről pozitívan, ráadásul hétszer is – írja a Hvg.hu.

A lap számításai szerint kétféle kegyelmi kérvényből is rekordszámút hagyott jóvá a tavaly kinevezett köztársasági elnök. A friss adatok a kormány igazságügyi aloldalára felkerült éves adatsorból derültek ki. Ebből megállapítható, hogy Novák Katalin

a végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá, a jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből pedig hetet hagyott jóvá.

A végrehajtási kegyelmi kérvény a jogerősen elítéltekre vonatkozik. Novák Katalin a maga 5,67 százalékával egy 25 éve nem látott kegyelmi rekordot döntött meg, 1997-ben Göncz Árpád a kérelmek 6,62 százalékát hagyta jóvá. Eljárási kegyelemet pedig az utóbbi tíz évben – Áder János elnöksége alatt – senki sem kapott, most a Budaházy-ügy hét vádlottja részesült ilyenben.

A lap kikérte az Áder János hivatali idejére eső, május 10-ig szóló adatokat is, ebből kiderült, hogy Áder 173 végrehajtási kegyelmi kérvényből, 6 darabot (3,47 százalék) engedélyezett tavaly. Novák pedig 194 végrehajtási kegyelmi kérvényből 11-et hagyott jóvá (5,67 százalék).

Az évente közzétett hivatalos statisztikában csak az első csoportba tartozó végrehajtási kegyelmeket tüntetik fel, mivel az a gyakoribb. Itt sincsenek azonban nagyobb számok, a pozitív döntések száma pedig általánosságban 5 százalék alatt marad. A Hvg.hu azt írja, hogy a benyújtott kérvények száma változó, átlagosan 800-at nyújtanak be évente. A legtöbb 2007-ben volt, 1378 darab, a legkevesebb pedig éppen tavaly, 367 darab.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!