Republikon: A magyarok majdnem fele szerint romlani fog 2023-ban az anyagi helyzete

2023. január 23. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok jelentős része, a lakosság 46 százaléka számít arra, hogy 2023-ban romlani fognak az anyagi körülményeik. Ellenzéki oldalon alig találni olyat, aki szerint az idei év jobbat hoz, de még a fideszesek körében is kétszer annyi a borúlátó, mint az optimista, derül ki a Republikon Intézet kutatásából.

A közvélemény-kutató a most kapott eredményeket összevetette a 2021 januárjában, tehát még bőven a koronavírus-járvány közepén kapott válaszokkal. Ezek alapján látszik, hogy jelenleg sokkal borúlátóbb a lakosság: két éve a válaszadók 6 százaléka vélte úgy, hogy az adott évben romlani fog saját maga és családja anyagi helyzete, most viszont már 46 százalék nyilatkozott így. Optimistából két éve 18 százalék volt, jelenleg 8 százalék, két éve 66 százalék mondta, hogy nem fog változni az anyagi helyzete, most 20 százalék vélekedett így. (Két éve 10 százalék, most 26 százalék volt a válaszolni nem tudók vagy nem kívánók aránya.)

Fotó: Republikon Intézet
Fotó: Republikon Intézet

Jelentős eltérés mutatkozik a jövő szempontjából a szavazótáborok között. A kormánypárti Fidesz szavazói mondhatók a legoptimistábbak, két éve 31 százalékuk látta úgy, hogy javulni fog az anyagi helyzetük, és 62 százalék gondolta azt, hogy nem fog változni, most ez 16-16 százalékra módosult, és már a kormánypárti szavazók 31 százaléka is úgy látja, 2023 végére rosszabb anyagi helyzetben lesznek a korábbi 1 százalékkal szemben.

Az ellenzéki oldalon a jobb jövőt várók tábora 8 százalékról 4 százalékra csökkent, a rosszabb folytatást prognosztizálók aránya 11 százalékról 59 százalékra nőtt, míg azok, akik szerint nem változik semmi, 73 százalékról 20 százalékra csökkentek. A bizonytalanok között a legjelentősebb változás, hogy a rosszabb folytatásra számítók aránya 8 százalékról 46 százalékra nőtt.

Fotó: Republikon Intézet
Fotó: Republikon Intézet

„A járványra van vakcina, a háborúra azonban nincs, így bár mindenki abban reménykedik, 2023-ban javulni fog a politikai és gazdasági helyzet, fogadni erre csak kevesen mernének. A Fidesz-kormánynak a 2024-as önkormányzati és EP-választás előtt komoly gondot okozhat, ha a bizonytalan és a fideszes szavazók is úgy gondolják, rossz a helyzet Magyarországon, és nem a Fidesztől várhatják a megoldást, hiszen a gazdasági és megélhetési válsággal szemben a kormány tehetetlen” – zárják értékelésüket a kutatás (pdf) szerzői.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült január 2-6. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!