Megkezdte a közös munka előkészítését a Legfőbb Ügyészség és az Integritás Hatóság

2023. január 23. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalában fogadta Polt Péter legfőbb ügyész Biró Ferencet, az Integritás Hatóság (IH) elnökét, hogy megkezdjék a közös munka előkészítését. A Polt által kezdeményezett találkozón a legfőbb ügyész bemutatta az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, Biró összefoglalta az IH eddig megkezdett munkáját, valamint megegyeztek, előkészítik a két szervezet közötti munkamegállapodást.

Polt ismertette az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, külön kiemelve a Központi Nyomozó Főügyészséget, amelynek egyik fő feladata az államigazgatásban, döntéshozatali jogkörrel rendelkezők esetében felmerülő hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása esetén való eljárás. Emellett bemutatta az ügyészség nemzetközi együttműködéseit, ami elsősorban a Eurojusttal, az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel közösen zajlik.

Az Integritás Hatóság elnöke tájékoztatta a legfőbb ügyészt a szervezet megalakulása óta tett lépéseiről, illetve a civil szervezeteknek is teret biztosító Korrupcióellenes Munkacsoport felállításáról és a Munkacsoportban végzett munkáról, áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.

A felek egyetértettek abban, hogy rövid időn belül egy munkamegállapodást dolgoznak ki, amely a két szervezet gyakorlati együttműködésének kérdéseit fogja rendezi. Az ezzel kapcsolatos megbeszélések szakértői szinten folytatódnak.

A közlemény kitér arra is, hogy az ügyészség alkotmányos helyzete az uniós pénzek felhasználásának hatékonyabb ellenőrzése érdekében hozott jogszabályokkal, jogszabály-módosításokkal sem változott, független szervezet, amely csak a törvényeknek van alárendelve, más szervezet nem utasíthatja, feladata az állam büntetőigényének érvényesítése. Az IH köteles bejelenteni a feladat- és hatáskörrel rendelkező hatóságnak vagy szervezetnek, ha csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy bármely más jogsértés vagy szabálytalanság gyanúját észleli. Az IH köztisztviselőjét terheli a Be. szerinti feljelentési kötelezettség. Az IH a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény esetén felülbírálati indítványt és ismételt felülbírálati indítványt nyújthat be, azonban vádemelésre és vádképviseletre nem jogosult.

A találkozó mindkét fél szerint eredményes volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!