Zacher Gábor szerint az elhízott magyar miniszterelnök népegészségügyi szempontból hasznos példát tudna mutatni

2023. január 21. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Zacher Gábor orvos az RTL Portré című műsorában arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon rossz az egészségügyi kultúra, és ezen például sokat változtathatna, ha az ország egy nagyon elhízott vezetője kiállna, és arra biztatna, hogy fogyjunk le 25 kilót.

A Honvédkórház sürgősségi osztályának korábbi vezetője, toxikológus szakorvosa a koronavírus-járvány hazai kezeléséről is beszélt, de elővette az általános népegészségügyi helyzetet is. felhívta a figyelmet, hogy a megelőzhető betegségek halálozási rátája Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban.

„Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de arra nincs pénz, hogy prevencióra, megelőzésre költsünk” – mondta Zacher, aki úgy véli, hogy azért nem járunk szűrésekre, mert információhiány van. Ezért halhat meg tízszer annyi nő itthon méhnyakrákban, mint Finnországban.

Az alkoholizmus népbetegség Magyarországon, becslések szerint 800 ezer alkoholista él itthon, Zacher szerint évente 30 ezren halnak meg alkoholtól, és 60-an drogtól. Nagy problémának látja, hogy az alkoholt életérzéshez kötjük, és reklámok is ezt sugallják. Az egyetlen megoldást abban látja, ha a felnövő generáció megtanul kulturáltan inni, és a fiatalok megkapják az ehhez szükséges információs és szociális hálót.

Zacher egy másik veszélyeztető tényezőről, az elhízásról is beszélt. Szerinte a magyaroknak az elhízott miniszterelnökünk tudná a legjobb példát mutatni.

„Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna” – mondta Zacher, aki szerint, ha az ország egyik vezető személyisége keményen elhízva kiállna az emberek elé, és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna. Számos komoly betegség megelőzhető lenne ezáltal, ehhez azonban fel kellene vállalni a változást.

A toxikológus azokat az influenszereket is példamutatásra intette, akik sok emberre gyakorolnak hatást, mégsem mutatják meg, hogy milyen pozitív változást hozhat egy ember életében, ha dohány- és alkoholfüggőség nélkül él.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!