Sztrájktárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi szakdolgozók

2023. január 21. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Sztrájktárgyalást kezdeményez a kormánnyal a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), többek között azért, mert nem tartják elégségesnek az ígért béremelést – mondta Soós Adrianna, a FESZ elnöke a 24.hu-nak.

Egy tavaly év végi rendelet szerint a szakdolgozók nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést, és a kétlépcsős emelés második ütemére is sokat kell várniuk, az ugyanis csak 2024. március 1-jétől várható. Erre az időpontra a szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie a januárban megemelkedett orvosi alapbér 37 százalékát. Ez az emelés éves szinten csupán 10–12 százalékos, ami nem kompenzálja a jelenleg 20 százalék feletti inflációt. „Ezt bérfelzárkóztatásnak sem lehet nevezni” – mondta Soós.

Hozzátette, hogy a törvény szerint sztrájktárgyalást a kormánnyal való megállapodás alapján lehet folytatni, és meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásokban. A FESZ elnöke azt mondta, már most több helyen olyan kevés a szakdolgozó, hogy alig lehet biztosítani a minimális szolgáltatást. Soós azt is elmondta, akkor állnak bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a FESZ tagjainak legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik. Szerinte a tiltakozásnak többféle formája is lehetséges, akár erősebb akciók is: felmondások letétbe helyezése vagy az önként vállalt túlmunka felmondása.

A FESZ elnökét meglepte, hogy a szakdolgozók egy része – állítása szerint minden negyedik – nincs tisztában azzal, hogy februárban még nem kap emelt fizetést. Soós azt mondta. a betegek is azt hiszik, hogy az orvosokhoz hasonlóan béremelést kapnak az ápolók is, így sokan nem értik, miért elégedetlenek a szakdolgozók.

A bérrendezésen kívül a munkavégzés helyének egyoldalú meghatározását is kifogásolják a szakdolgozók. Ez a szabály lehetővé teszi, hogy ahol szakdolgozóhiány van, ott a megyén belül átrendeljék egy másik intézménybe a dolgozót, ami sokaknak nehézséget okoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!