A rezsiválság miatt betiltanák a magyar börtönökben a hajsütővasat és a nagyobb tévéket

2023. január 21. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium egy rendelettervezet szerint úgy spórolna a börtönök rezsijén, hogy betiltana néhány nagy fogyasztású elektromos eszközt, míg krónikus betegeknek lehetővé tenné az otthonápolási őrizetet, vette észre a Hvg.hu.

A január 27-ig még társadalmi egyeztetés alatt álló tervezet több úton is a kisebb fogyasztás felé terelné a büntetés-végrehajtási intézeteket. Az egyik módszer szerint több elektromos eszköz használatát korlátozná. A börtönökben tilos lenne használni 500 wattnál nagyobb teljesítményű hajszárítót, 750 wattosnál nagyobb hajszárítót, hajsütővasat és 61 centisnél nagyobb képátmérőjű televíziót.

A jelenlegi szabályok 1200 watt teljesítményig engedélyezik a hajszárítót, vízforralót pedig 1000 wattig. Érdekes, hogy a tévéknél nem teljesítményt határoztak meg határértéknél, hanem képátmérőt.

A kormány által kihirdetett energia-veszélyhelyzetre hivatkozó rendelet arról is megemlékezik, hogy ha vízforraló nélkül nem állítható elő meleg víz a lakóhelyiségben, akkor napi kétszer az intézménynek kell biztosítania forró vizet a fogvatartottak részére ital készítéséhez, és részlegenként biztosítani kell a hajszárítás lehetőségét is.

A börtönök zsúfoltságán és energiafelhasználásán csökkenthetné az a lépés is, ha a folyamatosan ápolásra szoruló krónikus betegeket úgynevezett otthonápolási őrizetbe helyeznék. Ez azt jelenti, hogy a szakorvosi engedéllyel rendelkező rab hazamehet, ha valaki nyilatkozatban vállalja az ápolását, és ezután jellemzően távfelügyeleti eszközzel ellenőrzik. Ha a betegsége miatt ilyet nem viselhet, akkor pártfogó felügyelő ellenőrizheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!