Megszűnik a gabonakivitel tilalma

2023. január 20. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek reggeli Magyar Közlönyben jelentette be a kormány, hogy feloldják a tavaly március 4-én bevezetett gabonakiviteli tilalmat.

A kormány „orosz–ukrán háború okozta áremelkedés miatt” vezette be az exporttilalmat. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az oroszok által indított háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Az Agrárminisztérium ellátásbiztonságra hivatkozott, illetve azt mondta, a döntés megelőző jellegű, hiszen a gabonapiaci folyamatok kiszámíthatatlanok lehetnek egy ilyen helyzetben.

Az Európai Bizottság belső piaci és mezőgazdasági biztosa, Janusz Wojciechowski tavaly március végén levélben kért felvilágosítást Nagy István agrárminisztertől a magyar gabonaexport korlátozását bevezető jogszabályi rendelkezésekről.

Wojciechowski szerint a magyar intézkedés „nem segíti a megoldást”, az európai uniós szabad piacon „teljességgel elfogadhatatlan” ilyen kereskedelmi akadályokat állítani.

Valdis Dombrovskis gazdasági és pénzügyi alelnök szerint pedig „az efféle exportkorlátozások és kereskedelmi akadályok csak arra jók, hogy élelmiszerhiányhoz vezessenek, különösen a legsérülékenyebb országokban”.

A kormány végül csak most döntött a korlátozás feloldása mellett. Mint a közlönyben írják, a kihirdetés napján (tehát január 20-án) délelőtt tíz órakor veszti hatályát „a takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos bejelentési eljárásról és kapcsolódó intézkedésekről szóló” kormányrendelet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!