A latyakrajongók hétvégéje következik

2023. január 20. – 21:42

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton napközben a Dunántúlon és északon havazásra, máshol esőre, havas esőre számíthatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat hétvégi előrejelzése szerint. Nyugaton és északnyugaton erős, helyenként akár viharos széllökések is lehetnek, így helyenként kisebb hófúvás sem kizárt. Hajnalra az Alföldön többfelé pára, köd képződhet. Reggel -4 és +2, kora délután 0 és 5 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Vasárnap az ország keleti és északkeleti részén akár többórás napsütés is lehet, máshol erősen felhős, borult időt jósolnak a meteorológusok. Kezdetben többfelé, délután már kevesebb helyen alakulhat ki eső, zápor, havas eső, illetve havazás. A hétvége második felében elsősorban a Dunántúlon számíthatunk havazásra, ekkor ott még élénk, néhol erős lehet az északi-északnyugati szél. Keleten 7 és 10, máshol -1, +6 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

A napokban a Börzsönybe készülő kirándulóknak adnak tanácsot a helyi speciális mentők. A szervezet oldalán azt írják, hogy a kedvelt turistacélpontnak számító Nagy-Hideg-hegy felé indulóknak a hegylábaktól körülbelül 500 méteren át sárra és süppedő talajra kell számítaniuk, később, a 600 méteres magasságtól kezdődő területeken azonban hirtelen vastagszik a vizes, nehéz hó. Az összefoglalóban kiemelik, hogy ág-, korona- és gallytörésre és akár fák kidőlésére is számítani lehet. Ez utóbbi veszélye erős szélben fokozódik az alacsonyabb régiókban is.

Útlezárások, vízátfolyások

A Magyar Közút Zrt. mai közleménye szerint a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat. A döntést azzal indokolták, hogy az elmúlt napokban a Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméter friss, vizes hó esett, ezért a hegyi szakaszokon több helyen fák dőltek ki. A kékestetői bekötőút és az adótoronyhoz vezető mellékút lezárása ma este 19 órától vasárnap 19 óráig tart. Ebben az időszakban, ezeket az utakat kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és buszok használhatják.

Az Útinform szolgálat jelezte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Sajó áradása miatt a Putnok és a Sajóvelezdi elágazás közötti utat lezárták, így Sajóvelezd és Putnok is a 26-os főútról érhető el. Szintén a Sajó áradása miatt a Sajókaza–Aggtelek–Szin összekötő utat a 26-os főút és Sajókaza között az 1-es kilométernél szintén le kellett zárni, ezért Sajókaza Felsőnyárád és Múcsony felől elérhető. Szintén a Sajó áradása miatt a Muhi és Köröm közötti utat, közel kilométeren szintén le kellett zárni, emiatt Muhi és Köröm között nem közlekedik a komp. Zala vármegyében a Rédics határátkelőhöz vezető bekötő utat vízátfolyás miatt szintén lezárták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!