Áfacsalásgyanú: 34 cég, fiktív számlák, milliárdos kár

2023. január 20. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy bűnszervezet vezetőjét és három tagját tartóztatta le a Tatabányai Járásbíróság. A gyanú szerint egy vagyonvédelmi, takarítási feladatokra létrehozott céghálóval legalább egymilliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség az MTI-vel.

A többszintű számlázási láncolatban 34 cég fogadott be fiktív számlákat, majd ezek áfatartalmát adóbevallásukban levonható összegként, jogosulatlanul szerepeltették. A közlemény szerint a gyanúsítottak a cselekményt jól felépített bűnszervezetben követték el, amelynek vezetője adta ki a feladatokat minden résztvevőnek.


A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indított ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói több száz millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat és gépjárműveket.

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a főügyészség indítványára egy hónapra elrendelte a bűnszervezet vezetőjének és további három tagja: a könyvelő, a fiktív számlákat kiállító, utalásokat intéző nő, illetve egy a pénz visszajuttatásában szerepet játszó gyanúsított letartóztatását. Velük szemben fennáll a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!