Kenyérfantom Budaligeten – megnéztük, miért dobál valaki mindenhova pékárut

2023. január 18. – 20:15

Kenyérfantom Budaligeten – megnéztük, miért dobál valaki mindenhova pékárut
Egy csomag eldobott és néhány gondosan elhelyezett pékáru Budaliget egyik utcájában – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A városi élet olyan, hogy az ember nem akad fenn mindenféle csip-csup dolgon. Nem zökkent ki minket a mindennapi taposómalomból, ha az utcán a szokásosnál nagyobb kutyaszart, elhagyott alsóneműt vagy épp üvöltöző embereket látunk.

De van, amikor akkora mennyiségben érnek minket a megszokottól eltérő hatások, hogy a belső bizarrsági mutatónk már olyan tartományba ér, hogy muszáj szóvá tennünk a környezetünknek, amit láttunk.

Valami ilyesmi történhetett azokkal a budaligeti lakosokkal is, akik nem bírták már tovább, és egy helyi Facebook-csoportban írták meg furcsa élményeiket.

„Hetek óta rendszeresen szétdobált kenyereket (igen, rendes nagy kenyereket) találunk az utcában össze-vissza szétszórva”

– írta a téma elindítója, aki a II. kerület külső részén lévő Gyíkfű utca–Köztársaság utca környékét jelölte meg a kenyérjelenségek epicentrumaként.

Nagy veknivel a szájában rohangáló kóbor kutya, villanyoszlopokra rakosgatott cipók

„Az hagyján, hogy az utcában és a környéken lassan minden ház előtt landol egy-egy kenyér, de felhajítva a villanyoszlopokra, a garázsbejárókra, és a mai napon az illető bedobott egyet a kertünkbe és egyet felhajított a teraszunkra. Már hetek óta ez megy, az összes környező utcában látunk eldobált kenyereket, nagyon fura és elég bosszantó, főleg ha az ember ablakait dobálja velük az elborult elme” – írta.

Kifli a bokorban – Fotó: Olvasónk / Telex
Kifli a bokorban – Fotó: Olvasónk / Telex

Az ember automatikusan megfejtéseket keres. Ritkán elégszik meg azzal, hogy valamire nincs magyarázat. Töri a fejét, és minden lehetséges opciót megvizsgál. Így tett a fenti bejegyzés írója is. Tanácstalanságukban darabjaira szedtek egy nagy kenyeret, hátha van benne valami. De nem jutottak közelebb a megoldáshoz. A belsejében nem volt más a kenyérbélen kívül.

A poszt alatt többen jelezték, őket is frusztrálja a helyzet:

  • „Mi is tapasztaljuk rendszeresen a Köztársaság utcában […] valóban bosszantó és ízléstelen is. Zacskóban több zsemle, egész kenyér a villanyoszlopon.”
  • „Én a templomkertben találtam egyet, szeletelt kenyér volt egy nylon zacskóban. Kuvasz szétkapta, akkor vettem észre.”
  • „Eddig legalább csak a villanyoszlopra rakta, de most már a kerítések teteje is tele van kenyerekkel. Először azt hittük, valaki talán a madaraknak rakja ki, de ez már olyan mennyiség, hogy kizárt.”
  • „Múlt héten egy kóbor kutya rohangált egy jókora veknivel a szájában.”

Volt, aki el is nevezte kenyérfantomnak a tettest. Egyesek szerint a kenyerek becsalogatják a vaddisznókat az erdőből, és patkány is egyre több lehet.

Cipók, cipók mindenütt – Fotó: Olvasónk / Telex
Cipók, cipók mindenütt – Fotó: Olvasónk / Telex

Mégis mi történik?

A Telex is kiment a helyszínre, körülnéztünk az érintett utcákban. Ottjártunkkor is volt jó pár vekni az egyik villanyoszlopon. Becsöngettünk pár házba, és beszéltünk kutyasétáltatókkal is, de biztosat senki nem tud. Bár körvonalazódik néhány magyarázat, mindegyik megkérdőjelezhető.

Madarakat akar etetni?

Ha erről van szó, miért hagy becsomagolva csomó kenyeret? Másrészt, a legtöbb madár kicsi állat, még ha rajban vannak is, nincs szükségük 6-8 kiló kenyérre. De ha ezt nem tudja a kenyérfantom, akkor is: miért nem a saját háza elé rakja ki a kenyereket, miért mások kerítéseire? Sőt, tulajdonképpen sehova se lenne jó ilyen céllal kirakni, mert a kenyér nem a legjobb táplálék a madaraknak.

Rászorulóknak szánja?

De akkor miért villanyoszlopokra meg kerítésekre rakja, miért nem célzottan annak adja, akinek szüksége van rá? Másrészt, a rászorulóknak sem olyan jó több kiló szétázott, vagy éppen kőkeményre száradt kenyér. És hát ez kifejezetten jómódú környék, nagy házakkal, drága autókkal, nem nagyon látnak erre a helyiek például sétálgató hajléktalanokat.

Az ember folyton magyarázatokat keres, de nem mindig talál – Fotó: Olvasónk / Telex
Az ember folyton magyarázatokat keres, de nem mindig talál – Fotó: Olvasónk / Telex

A közelben dolgozó munkások hagyják ott?

A kenyérjelenségek egyik gócpontjának számító Gyíkfű utca–Köztársaság utca kereszteződését szegélyező egyik telken építkeznek, valószínűleg munkások járnak oda. De miért vinnének át több kiló kenyeret rendszeresen a kereszteződés másik oldalán lévő villanyoszlopokra és kerítésekre? Ráadásul hónapok óta áll fenn ez a helyzet, érthetetlen, miért vásárolnának mindig a szükségesnél jóval több kenyeret, ha már sokszor el kellett dobniuk nagy mennyiségű fölösleget. Ha ők csinálják, miért nem optimalizálják a beszerzéseiket, amikor a kenyér is nagyon megdrágult?

Rengeteg kérdés, kevés válasz. Most különösen indokoltnak érezzük azt, hogy ¯\_(ツ)_/¯

Az eldobott pékárukról megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is, a Nébih-hez nem érkezett ilyen jellegű bejelentés. Azt írták, bár nem tilos, de nem javasolt ilyesmivel etetni a madarakat. „Pékáruval etetni a vadmadarakat takarmányozási jogszabályba nem ütközik, azonban a közterületre kihelyezett pékáru illegális hulladék elhelyezésnek minősülhet, ami szennyezi a környezetet és elősegíti a rágcsálók nemkívánatos megjelenését. Települési hulladékok közterületi elhelyezésével kapcsolatos ügyekben a Nébih-nek nincs hatásköre intézkedni. Megjegyeznénk, hogy a vadmadarak pékáruval történő etetése nem javasolt – az esetleges jó szándék ellenére sem –, arra vannak jól bevált eszközök és e célra összeállított madáreleségek, amelyek jobban kielégítik a madarak igényeit.”

Megkerestük a II. kerületi önkormányzatot is, akik szintén nem kaptak erről hivatalos bejelentést, viszont levelünk után helyszíni szemlét tartottak, de akkor éppen nem voltak kint semmilyen kenyerek, bagettek, császárzsömlék.

„Nem ismert, hogy ki szórja el a környéken a pékárut, és a szándékait sem tudtuk egyelőre megfejteni.

Tettenérés esetén hulladékkezelési eljárás indítható az illetékes hatóságnál, ami jelen esetben a kormányhivatal. Városrendészeink gyakrabban fogják ellenőrizni a környéket” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!