A szigetvári vízvezetékekben elszaporodtak a vasbaktériumok, tartályos kocsiból kell biztosítani az ellátást

2023. január 17. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdától tartálykocsiból biztosítják Szigetváron az ivóvizet, mert „kifogásolttá vált” a vezetékes ivóvíz minősége.

– közölte kedden a helyi víziközműveket üzemeltető Baranya-Víz Zrt. az MTI-vel. Vass Péter a tízezer lakosú város polgármestere az elmúlt pénteken már tájékoztatta a lakosságot a város hivatalos oldalán arról, hogy a településen szolgáltatott vezetékes ivóvíz „sárgásbarna színű, kellemetlen szagú, és sem főzésre, sem ivásra nem alkalmas”. Közölte azt is, hogy a „tarthatatlan állapot” megszüntetése érdekében felvette a kapcsolatot a „döntési pozícióban levő, felelős beosztásban lévő emberekkel”.

A vízközmű szerint egy közelmúltban lezajlott, 1,3 milliárd forintból megvalósított ivóvízminőség-javító program keretében megépült, jelenleg próbaüzem alatt álló, kétezer háztartást kiszolgáló vízműtelep ellátási területén „tapasztalható másodlagos vízminőségromlás a fogyasztóknál”. Ez azt jelenti, hogy néhány vizsgált vízmintában a vastartalom a rendeletekben előírt határértékek többszöröse volt, míg a társasházakban több alkalommal vett ivóvízmintákban a vasbaktériumok száma meghaladta a kormányrendelet szerinti határértéket. A vastúltengés elsősorban a vas és acél csővezetékekkel szerelt ingatlanokban élőket érinti, főleg Szigetvár nyugati részében; az ellátási területeken működő iskolákban és óvodában nem tapasztaltak vízminőségromlást. A cég többször jelezte a problémákat a beruházás kivitelezőjének, a nagykanizsai Szabadics Építőipari Zrt.-nek, ugyanakkor az eddig elvégzett, a vezetékek mosatásával járó beavatkozások még nem vezettek eredményre.

Baranya-Víz Zrt. felhívta a figyelmet arra a fontos tényre, hogy

a vasbaktériumok által okozott másodlagos vízminőségromlás nem jelent veszélyt az egészségre, de okozhat kellemetlen szagokat és eltömítheti a csöveket.

A vízminőség helyreállításáig a szolgáltató az önkormányzattal együttműködésben tartálykocsis vízellátást biztosít a településen szerdától naponta reggel nyolc és este nyolc óra között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!