Szijjártó szerint Budapest alkalmas lenne egy olimpiára, de jelenleg nincs készülődés

2023. január 16. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest alkalmas lenne, de semmilyen készülődés, semmilyen döntéshozatal, semmilyen előterjesztés nincs egy esetleges olimpiáról – mondta az ATV-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára néhány napja arról beszélt az Inside the Games nevű sportlapnak, hogy az atlétikai világbajnokság megrendezése után Budapest „még inkább” alkalmas lehet arra, hogy egy olimpiát is vendégül lásson. Fürjes azonban hozzátette, hogy a rendezésről még korai lenne dönteni.

„Ami a budapesti esetleges olimpiarendezést illeti, ott semmilyen készülődés, semmilyen döntéshozatal, semmilyen előterjesztés nem volt”

– válaszolta az ATV kérdésére Szijjártó, akit arról kérdeztek, hogy támogatná-e, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), illetve a főváros megpályázza a 2036-os olimpia rendezési jogát.

Hozzátette, hogy szerinte Budapest „abszolút alkalmas lenne” egy olimpia megrendezésére. Felidézte, hogy amikor Magyarország korábban a rendezésre akart pályázni, „egyesek politikai tőkét gondoltak abból kovácsolni, hogy megfúrják a budapesti olimpia ötletét”. Ezzel arra utalt, hogy a Momentum 2017-ben 270 ezer, az olimpiát ellenző aláírást gyűjtött össze a NOlimpia kampánnyal, ezután a főváros visszalépett a 2024-es pályázattól.

Az olimpiai tervekről nyilatkozó Fürjes Balázsnak egyébként a főváros vezetése is üzent. „Örülnénk neki, ha az államtitkár felriadna az álmodozásból, és közreműködne abban, hogy Budapest is megkapja a rezsitámogatást” – írták az ATV megkeresésére. Szerintük a 2036-os budapesti olimpia megrendezésének ötletével a MOB-nak és Budapestnek kell előállnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!