Átlátszó: 2016 óta nem vettek mintát a kútból, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár

2023. január 13. – 08:56

Átlátszó: 2016 óta nem vettek mintát a kútból, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án – Fotó: MTI/Mónus Márton

Másolás

Vágólapra másolva

Betemették a kutat, amiből egyáltalán meg lehetne állapítani, hogy mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár, írja az Átlátszó.

Tavaly májusban szintén az ő cikkük nyomán írtunk arról, hogy egy független szakértői mérés akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert talált a gödi kutak vizében. A megtalált anyagok a lítium és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószer, ezekből évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban.

A talajvízbe jutott anyagok jelenléte azért is aggasztó, mert a közeli Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem volt hajlandó kiadni az iparterületen lévő monitoringkutak vizsgálati adatait. Az Átlátszó végül kiperelte az adatokat:

„a gyár területén lévő monitoringkútból 2016 óta nem vettek vízmintát, ráadásul a kutat 2018-ban be is temették. Mindez a magyar hatóságok sara, ugyanis a felszín alatti vizekben nem vizsgálják az akkumulátorgyártás során használt veszélyes anyagokat”

írja a lap.

Amikor tavaly perbe kezdett az Átlátszó az adatokért, a hatóság arra hivatkozva nem akarta kiadni a gödi iparterület monitoringkútjainak vizsgálati dokumentumait, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az elsőfokú ítélet az Átlátszónak adott igazat, de a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság azzal fellebbezett, hogy ők kellően mérlegelték, mi szolgálja egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás során a „közérdeket”, ez alapján döntöttek az adatok ki nem adása mellett. A Fővárosi Törvényszék azonban elutasította a fellebbezést. A lap szerint a bíróság kötelezte őket, hogy adják ki:

  • a Samsung SDI Magyarország Zrt. Göd, Schenek István utca 1. szám alatti
    telephelyén lévő monitoringkút vizsgálatának jegyzőkönyveit 2018. naptári évből;
  • a fenti cég fenti telephelyén az alperes által végzett vizsgálatok és lefolytatott hatósági eljárások iratait, amelyek 2018. január 1. és 2021. november 30. között keletkeztek.

És mint kiderült, a gyár területén lévő monitoringkútból 2016 óta egyszer sem vettek vízmintát, semmilyen mérési jegyzőkönyv nem készült, írja a lap. A kút az építési területen belül volt, így aztán egy idő után betemették. Új monitoringkutat viszont nem kellett létesíteni, mivel a környezetvédelmi hatóság nem rendelte ezt el. Tehát az a helyzet állt elő, hogy egy gyárnál, ami több tízezer tonnányi veszélyes, toxikus anyagot használ fel, nem kell vizsgálni a felszín alatti vizekben ezeknek az anyagoknak a meglétét.

A lap hozzáteszi, ez ráadásul még csak nem is a katasztrófavédelmi hatóság mulasztása, hiszen a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályának döntése szerint a gödi akkumulátorgyárnak nincs jelentős környezeti hatása – ezért nem is írtak elő ilyen vizsgálatot.

További részletek az Átlátszó cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!