Hat fideszes kerületi frakcióvezető fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármestere ellen

2023. január 12. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

Hat fővárosi kerület kormánypárti frakcióvezetője kezdeményez fegyelmi eljárást polgármestere ellen, amiért azok nem egyeztettek a kormánnyal az energiakompenzációról, és ezzel szerintük megkárosították kerületüket

– derül ki a hat érintett frakcióvezető videónyilatkozatából, amelyet csütörtökön juttatott el a Fidesz az MTI-hez.

A lépés előzménye, hogy január 3-án azt jelentették be a DK fővárosi polgármesterei, hogy pert indítanak, amiért Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását”. A fővárosnak szánt 8 milliárd forintos támogatásból nem részesült öt, DK-s polgármester által vezetett kerület, a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület, valamint Ferencváros sem.

Újpesti pró

Nagy István, a IV. kerületi Fidesz frakcióvezetője most elmondta: azok a baloldali kerületi polgármesterek, akik „Gyurcsány Ferenc utasítására” nem mentek el az egyeztetésre Láng Zsolt kormánybiztossal és így a kerületük nem részesül az energiaár-kompenzációból, megkárosítottak 600 ezer kerületi lakost, akit képviselniük kellene. Hozzátette: ezek a polgármesterek megszegték az esküjüket, amelyben azt fogadták meg, hogy kerületük fejlődése érdekében lelkiismeretesen fogják végezni polgármesteri munkájukat. Közölte: a kerületi Fidesz-frakciók ezért a mulasztásért fegyelmi eljárást fognak az érintett polgármesterek ellen kezdeményezni.

Újpesti kontra

Ugyanakkor korábban Déri Tibor, Újpest DK-s (korábban momentumos) polgármestere azt írta közösségi oldalán: „Minden elvárásnak megfeleltünk, mégis az újpesti emberek ellen született kormányzati döntés. Több százmillió forinttal rövidítették meg az itt élőket. Járt volna energiaár-támogatás Újpestnek is, de nem kaptuk meg.” A IV. kerületi önkormányzat eszerint minden kért adatot elküldött és minden feltételt teljesített. Déri szerint egyetlen ok miatt hagyták le Újpestet mégis a támogatási listáról: kíváncsiak voltak az elosztás módjára.

Óbudai pró

Puskás Péter, a III. kerületi Fidesz frakcióvezetője most arról beszélt: a kerület több mint 130 ezres lakossága látta a kárát annak, hogy Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) nem ment el a kormányzat által kezdeményezett egyeztetésre. Ezek az emberek most úgy érzik, hogy cserben hagyta őket a polgármester – mondta, hozzátéve, a frakció a január végi testületi ülésen kezdeményezi a polgármester felelősségre vonását.

Óbudai kontra

„Az állami rezsikáosz hozzávetőlegesen ötmilliárd forinttal növeli meg önkormányzatunk terheit. Erről minden kormányzat által kért adatot elküldtünk, ám választ nem kaptunk” – áll a polgármester korábban kiadott közleményében. Amikor személyes találkozóra hívták, Kiss új időpontot kért, a többi DK-s polgármesterrel közösen szerettek volna ugyanis tárgyalni Balla György miniszteri biztossal az állami segítségről. Kiss László szerint csak egy sértődött válaszlevelet kaptak, új időpontot nem.

Ferencvárosi pró

Gyurákovics Andrea, a IX. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta: Ferencváros esetében szándékos károkozásról kell beszélni, hiszen Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) maga ismerte el, hogy tudott a minisztériumi levélről, de „komolytalannak, szemfényvesztésnek” tartotta az adatszolgáltatást, és elismerte azt is, hogy tudott a tárgyalásról, de abban sem kívánt részt venni. Hozzátette: ennek a felelőtlen magatartásnak az lett a következménye, hogy Ferencváros is azon kerületek közé tartozik, amelyek elestek a kormányzati támogatástól. A felelősségre vonás alól Baranyi Krisztina sem mentesülhet – szögezte le.

Ferencvárosi kontra

Baranyi Krisztina, a IX. kerület független polgármestere szerint neki lehetősége sem volt tárgyalni Láng Zsolt kormánybiztossal az esetleges rezsitámogatásról, mert a kormány egyetlen tagja sem kezdeményezett ilyen egyeztetést. Mint mondta, Láng Zsolt egy októberben elküldött, „öblös brüsszelezéssel kezdődő levélben (»elhibázott szankciók«)” részletes információkat kért az önkormányzat energiafogyasztásáról és a fogyasztás csökkentésének terveiről. Állami rezsitámogatásról és egyeztetésről azonban egy szó sem volt ebben a levélben a ferencvárosi polgármester szerint.

Láng Zsolt, közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos január 3-án jelentette be, hogy negyvennégy milliárd forint kormányzati támogatást kapnak rezsiköltségeikhez a 10 ezer lakos feletti települések és fővárosi kerületek. A támogatást az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult gazdasági helyzetben.

A rezsikompenzációról szóló politikai vitát ebben a cikkünkben tártuk fel részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!