Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója nyerte a 2022-es Transparency-Soma Díjat

2023. január 11. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonkettedik alkalommal adták át Magyarország legnagyobb oknyomozó újságírói díját, a Transparency-Soma Díjat, amit idén a 24.hu újságírója, Nagy Gergely Miklós kapott meg. A díj mellé járó egymillió forintos jutalmat a Transparency International adta át a szerdai díjátadó ünnepségen – olvasható a szervezet által a Telexnek küldött sajtóközleményben.

A négyfős zsűrinek idén 34 beérkezett pályamunka közül kellett kiválasztani a legjobbat, az elbírálás három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája és a téma közérthetősége. A nyertes munka a 24.hu újságírójának tényfeltáró anyaga lett, amiben az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozási gyakorlatának hátterét tárta fel.

Nagy Gergely Miklós oknyomozó anyaga mellett a Transparency International méltatta azokat a pályázatokat is, amelyek kiemelkedtek az idei mezőnyből és shortlistre kerültek. Többek között a Direkt36 újságírójának, a Transparency-Soma Díj tavalyi győztesének, Panyi Szabolcsnak a munkáját is, aki tényfeltáró cikkében részletesen bemutatta, hogy törték fel az orosz titkosszolgálatok hekkerei évekkel ezelőtt magyar külügyi tárca informatikai rendszerét, és így hozzáfértek a Szijjártó Péter vezette minisztérium legérzékenyebb adataihoz és belső irataihoz is. Panyi Szabolcs Putyin hekkereiről szóló cikke tavaly márciusban jelent meg a Telex oldalán.

A szervezet szintén elismerte a 444.hu újságíróinak – Haszán Zoltánnak, Horváth Bencének, Miklósi Gábornak, Szurovecz Illésnek és Urfi Péternek – a munkáját is, akik az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb korrupciós botrányának hátteréről, a Völner–Schadl-ügyről készítettek cikksorozatot. Továbbá a zsűri kiemelte az Átlátszó.hu munkatársainak, Rédl Boglárkának és Sarkadi Nagy Mártonnak a munkásságát is, akik többrészes cikksorozatukban mutatták be, hogy „vesztettek célt” az európai szintű aláírásgyűjtések, melyeknek eredeti célja az lenne, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott régiók, így Székelyföld is, könnyebben férjenek hozzá az uniós forrásokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!