Rekordmennyiségű csapadék hullott Bakonybélben, ahol máskor egész januárban sincs ennyi

2023. január 10. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is új csapadékrekord született: a Veszprém vármegyei Bakonybélben 71 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt, ami önmagában meghaladja az átlagos januári csapadékösszeget – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán.

Az észlelőállomások adatai alapján a Bakonyban esett a legtöbb eső. Bakonybélben kedd reggelig 71,1 milliméter gyűlt össze, így tehát új napi csapadékrekord született.

Az adott napra vonatkozó eddigi csapadékrekord 48,6 milliméter volt, még 1959-ből, akkor a Börzsönyben található Kemence állomáson mérték ezt a mennyiséget.

2023. január 9-i csapadékadatok – Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
2023. január 9-i csapadékadatok – Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az OMSZ honlapján azt írta, hogy január 9-én egy mediterrán ciklon miatt hullott országszerte jelentős mennyiségű csapadék. A legtöbb a Dunántúli-középhegységben esett, szinte minden állomásnál 30 milliméter feletti eredményeket mértek. A maximumot a Bakonybél Somhegypuszta állomáson rögzítette a szervezet társadalmi észlelője, a már említett 71,1 millimétert.

Ha megnézzük a januári adatokat a mérések kezdete óta, akkor Bakonybél az egész hónapot tekintve a második az abszolút listán, csak egyszer 1998. január 20-án esett ennél több eső ebben a hónapban. Akkor Pécsváradon rögzítettek 71,2 millimétert.

Az OMSZ azt is megjegyezte, hogy a mérések kezdete óta tartják számon a szélsőségeket, de előfordulhat a szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek már, vagy hibás értékek maradtak az adatsorokban a XX. század első feléből.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!