Hiába ígérték, nem sikerült visszamenőlegesen csökkenteni a szociális lakásokban élők rezsijét

2023. január 8. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Dacára annak, hogy novemberben maga Németh Szilárd jelentette be Láng Zsolt kormánybiztos oldalán, hogy az önkormányzati házakban, szociális bérlakásokban élők rezsijét is visszamenőlegesen csökkentik, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester vasárnap arról számolt be, hogy az MVM nem így értelmezte az ügyben kiadott kormányrendeletet, így az alacsonyabb ár csak január 1-jével lépett érvénybe. Baranyi posztja alapján pedig ebben nincs is semmi meglepő, ugyanis a rendelet alapján valóban nem is lett visszamenőleges hatályú az intézkedés.

Baranyi azt írta, hogy Tóth József XIII. kerületi polgármesterrel együtt, október végén hívták fel arra a kormány figyelmét, hogy a IX. és a XIII. kerületben, önkormányzati házakban, szociális bérlakásokban élő 800 családra nem vonatkozik a lakossági energiaár, így piaci árat kell fizetniük a fűtésért. Láng Zsolt és Németh Szilárd erre válaszul jelentette be november 21-én, hogy ezeknek az embereknek is ugyanannyit kell fizetniük a gázért, mint bárki másnak, és külön kiemelték, hogy augusztus 1-jei hatállyal visszamenőleg biztosítja a kormány az önkormányzati és állami tulajdonú, nem társasháznak számító bérleményben élők teljes rezsicsökkentését.

Az itt elolvasható rendeletből ugyanakkor hiányzott a visszamenőlegesség, Baranyi ezért december elején levélben kérte Lángot és Némethet, hogy erősítsék meg, az előző évre vonatkozóan sem kell kifizetni a nyolcszoros árat. Németh Szilárd erre az MVM-hez irányította a politikust, akik viszont láthatóan ugyanarra a következtetésre jutottak, mint ő, ugyanis azt a választ kapta tőlük, hogy „visszamenőleges hatályt a 470/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet nem tartalmaz”.

Baranyi emiatt ismét megkereste a a rezsibiztost, erre a kérdésére azonban, mint írta, már nem kapott választ. A polgármester korábban egyébként jelezte, hogy ferencvárosi önkormányzat közvetlenül fog segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a nyolcszoros rezsiemelkedést már középtávon sem tudja a bérlők helyett finanszírozni, ezért is lenne kulcsfontosságú a helyzet mielőbbi tisztázása.

Ahogy azt a Hvg.hu-nak Pataki Márton, a ferencvárosi önkormányzati cég, a FEV IX Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a rendeletben egyébként egy ponton szerepelt az augusztus 1-je, ott, ahol lakossági fogyasztónak minősíti azokat az ingatlanokat, melyekben önkormányzati, állami bérlakás vagy szállóférőhely található, függetlenül attól, hogy a távhő gázfogyasztó készüléke vagy a gázóra közös-e, vagy sem. Ott viszont, ahol arról rendelkeztek, hogy egy soklakásos társasház esetén fel kell szorozni a lakások számával, hányszor lehet elfogyasztani a rezsicsökkentett árat, már nem – így állt elő a mostani helyzet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!