Tanárok szerint kevesebb órájukat könyvelték el, mint ahányat valójában polgári engedetlenséggel töltöttek

2023. január 5. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Több polgári engedetlenségben részt vevő tanár átláthatóságot és egyenlő bánásmódot követel az oktatásban, mert kevesebb napjukat könyvelték el igazolatlan hiányzásként, mint amennyit valóban polgári engedetlenséggel töltöttek. Ráadásul a kollégáikat sokkal kevesebb munkabeszüntetéssel töltött óra után kirúgták, míg őket még mindig nem bocsátották el, írják a csatlakozó tanárok a Telexnek elküldött nyilatkozatukban.

Miután decemberben újabb tanárokat rúgtak ki állásukból, mert csatlakoztak a jogszabályilag nem rögzített munkabeszüntetéshez, több tanár kezdett határozatlan idejű polgári engedetlenségbe. Ennek az az oka, hogy úgy látták, ez maradt az egyetlen látható akció, amivel felhívhatták a figyelmet a közoktatás tarthatatlan állapotára. Viszont míg korábban már 18 óra törvénytelen munkabeszüntetés miatt elbocsátottak tanárokat, addig őket 30, 40, 50 órányi munkamegtagadás miatt sem érte retorzió. Sőt, van,

aki 50 óráját nem tartotta meg, ami 13 munkanapjának felelt meg, a munkáltató mégis mindössze 4 munkanapnyi igazolatlan hiányzást könyvelt el neki.

A 27 csatlakozó tanár közös nyilatkozatában azt írta:

„Összegyűjtöttük néhányuk polgári engedetlenségben töltött óráinak és munkanapjainak a számát, és összevetettük ezeket a bérjegyzékek adataival. A tapasztalat megdöbbentő. Az ”igazolatlan hiányzás„ tényét sok esetben írásban is kérték dokumentálni a tankerületek, ennek ellenére az általuk elszámolt órák száma tankerületenként, intézményenként, egyénenként változik.”

A nyilatkozatukban mindannyian leírták, hogy pontosan hány órájukat nem tartották meg, és ehhez képest hányat könyveltek el nekik hivatalosan. A hivatalosan munkabeszüntetéssel töltött napok száma a 27 aláíró pedagógus közül a legtöbbnél lényegesen kevesebb volt, mint amennyi órájukat valóban nem tartották meg.

Az ügyben megkerestük a Klebelsberg Központot is, arra voltunk kíváncsiak, miért lehet, hogy a tanároknak kevesebb igazolatlan munkanapot könyveltek el, mint amennyit valójában munkabeszüntetéssel töltöttek. És arra is kíváncsiak voltunk, miért van az, hogy valakit 18 fel nem vett tanóra után kirúgtak, mást 50 órányi igazolatlan távolmaradás után sem bocsátották el. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!